4 основни неща при избора на сервизи за хранене

4 основни неща при избора на сервизи за хранене
11 януари 2020

Наред с декорацията, сервизите за хранене са най-важната част от дизайна на масата. Това е първото  нещо, което хваща окото, когато седнем да вечеряме със семейството или поканим гости у дома. За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме няколко важни неща.

 

1. Колко често ще използваме сервизите за хранене?

 

Повечето хора купуват сервизи за хранене или за всекидневна употреба, или за специални поводи. Добре знаем, че ако използваме чиниите всеки ден, рискът те да се надраскат или отчупят е много по-голям. Това предполага да изберем чинии от качествен материал – порцелан, керамика или закалено стъкло – който да гарантира здравината на нашата посуда. Така ще можем да я използваме дълго време, без да се налага да я сменяме няколко месеца след покупката. Важно е също сервизът за хранене да е пригоден за употреба в съдомиялна машина и микровълнова фурна. Нека не забравяме, че съвременните домакинства се стремят максимално да оптимизират времето през деня и ръчното миене на чинии все по-рядко се практикува.

 

Относно цвета, класическият избор е бялото. Забележете само колко много ресторанти избират бели чинии и купи да сервират своите ястия и специалитети. Белите сервизи за хранене не само се съчетават най-лесно с украсата на масата, а също са по-евтини за производство, безопасни са за микровълнова фурна (стига да нямат метална украса) и не избледняват при сушене. Това ги прави добра инвестиция, в случай че искаме да ги използваме често.

 

Ако все пак решим да заложим на цветен сервиз за хранене, добре е той да бъде в един или два цвята, за да можем лесно да декорираме масата с него. Това е и по-евтината алтернатива от ръчно украсените сервизи за хранене или тези в множество цветове, които изискват отделни изпичания. Изборът на цвят зависи от нашите лични усещания за естетика и красота, както и от цялостното обзавеждане в трапезарията.

 

Сервизите за хранене, които подбираме за специални поводи – празници, рождени и имени дни,  събирания в дома – често са украсени с различни елементи в златно, сребърно или платинено. Идеята е, че благородните метали създават усещане за изящество и лукс.

 

2. Как да изберем правилната форма на чиниите?

 

Повечето сервизи за хранене предлагат кръгли чинии, които могат да бъдат гладки или с леко повдигнат ръб.

 

Чиниите с ръб произхождат от Европа и са много удобни, когато сервираме едно основно ястие – например печено месо с гарнитура от задушени зеленчуци или картофи. Ако пък решим да сготвим късчета пилешко, телешко или свинско със сос, чинията с ръб няма да позволи сосът да се разлее. Тези чинии лесно се съчетават с мебелите в дома, независимо дали обзавеждането ни е в модерен или ретро стил.

 

Гладките чинии са все по-актуални по цял свят през последните години. Те ни позволят да сервираме няколко ястия в една чиния. В Китай например храната се нарязва на малки парченца и се готви бързо при висока температура. Обикновено 3-4 основни ястия се сервират заедно, за да се обединят вкусовете на отделните ястия, да се получи интересна смесица от аромати – истинска наслада за сетивата. Не случайно китайците казват – сладко, кисело, горчиво и солено – всичко трябва да бъде опитано. Точно с идеята да бъдат смесени няколко ястия и да има достатъчно място в чинията, размерът на гладките чинии е по-голям от размера на чиниите с ръб.

 

Предлагат се също сервизи с по-нестандартни форми на чиниите. Квадратните чинии са голям хит през последните години. Става въпрос за чинии за основно ястие, супени и десертни чинии, а и купите, включени в сервиза.

 

3. Как да съчетаем сервизът за хранене с другите съдове на масата?

 

Масата със сервираната вечеря е мястото, където се събира семейството, честват се годишнините от рождени дни и сватби, провеждат се романтични срещи или се водят бизнес преговори. Тук се създават спомени, преживяват се неповторими емоции и се осъществят важни и успешни сделки. Ето защо масата трябва да бъде подредена по невероятен и запомнящ се начин. Тя трябва да ни приветства и негласно да ни подсказва, че е подредена специално за нас, за нашия комфорт.

 

Зле подредената маса създава раздразнение по време на вечерята. Разрушава се идеята за хармония и приятна атмосфера. Чувстваме затруднение, когато се опитваме да сипем в нашите чинии от салатите и ястията на трапезата. Наистина е важно как е сервирана масата.

 

За да изглежда стилно трапезата, препоръчваме ви внимателно да съчетаете всички съдове и прибори на нея. Красивите порцеланови сервизи за хранене се комбинират добре с финни текстури като сребро и кристал. Можем да подберем изискани кристални чаши за вино с невероятен блясък и сребърни пръстени за салфетки. По-грубите керамични съдове ще си пасват добре с прибори за хранене с титаниев финиш и стъклени чаши за вино.

 

Ако подберем матови продукти не е добра идея ги допълним с гланцирани такива.

 

4. Как да се грижим за нашите сервизи за хранене?

 

Сервизите за хранене ще красят нашата трапеза дълго време само ако правилно се грижим за тях. Разбира се правилната грижа зависи от редица фактори, като например от какъв материал са изработени чиниите, с какъв дизайн са, дали са подходящи за съдомиялна машина или ръчното измиване е задължително, как трябва да се съхраняват.

 

В днешно време производителите на посуда за храна посочват ясно какви грижи изисква тяхната продукция. В случай че не е посочено, че сервизът за хранене е “dishwasher safe”, трябва да го измиваме ръчно и да го оставяме да съхне след това. Това обикновено се отнася за сервизи, които са украсени с метални елементи – златни, сребърни или платинени. Ако не сме сигурни дали даден продукт е подходящ за съдомиялна машина или не, бихме могли да направим следния експеримент. Можем да вземем например сосиерата или друга малка чиния или чаша от сервиза за хранене и да измием няколко пъти в съдомиялна машина. Ако орнаментите не избледнеят и не забележим съществена промяна, значи сервизът е подходящ за този вид миене.

 

По-малко по различен начин стои въпросът с микровълновата фурна. Не се препоръчва сервизи за хранене, които имат златни, сребърни или платинени елементи да се поставят в микровълнова. Може да се получи реакция, която да предизвика искри. Това ще увреди както фурната, така и чинията. Както вече казахме, най-сигурна е употребата на бели чинии. изработени например от аркопал или закалено стъкло.

 

Добрата новина е, че всички производители на сервизи за хранене се стремят да усъвършенстват своите производствени технологии и да предложат на клиентите наистина качествена продукция. Утвърдените производители, които са световно известни в този бранш, дори предоставят гаранции за качество.

 

Важно е как съхраняваме сервизите за хранене.

 

Долната част на чиниите за хранене не винаги е гланцирана и при невнимание с нея можем  надраскаме друга чиния. За да избегнем това, можем да поставяме хартиени салфетки между чиниите, когато ги подреждаме една върху друга.

 

Тежестта на някои чинии за хранене може да доведе до счупване на останалите изделия. За да разпределим равномерно теглото се препоръчва да подреждаме заедно чинии от един и същи вид. Например от едната страна да наредим чиниите за основно ястие, от другата – супените чинии и на трето място – чиниите за десерт.

 

Ръбовете на чиниите са най-уязвимата им част. Трябва да бъдем изключително, за да не ги увредим неволно при подреждането.

 

Ние от Модерна Маса ви предлагаме разнообразие от сервизи за хранене, за да можете да изберете най-подходящия за вас и вашите нужди. Независимо дали търсите нещо за всеки ден или сервиз, който да извадите в специален момент, ние имаме от всичко. Надеждността на продуктите е гарантирана, тъй като предлаганите марки са се утвърдили на пазара като еталони за качество. Разгледайте нашия каталог и изберете това, което ви харесва и отговаря на вашите изисквания.

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още