Bohemia - Чехия

Bohemia - Чехия

Чашите от чешки кристал Bohemia – чудото на ръчно гравираното стъкло!

 

Прецизността на ръчното гравиране, блясъкът и здравината на стъклото, стоят зад успехите на чешкото кристално стъкло. Кристалът Bohemia постепенно във времето стана синоним на луксозно стъкло. Чешкото стъкло е един от най - представителните подаръци, които можете да поднесете, и със сигурност ще зарадва вашите близки, или бизнес партньори. От ръчно гравирано стъкло Bohemia се произвеждат чаши, бутилки, гарафи, кани, купи и вази. Кристалните чаши Bohemia,  от които ви предоставяме богат избор, се предлагат в няколко основни декора - от финно гравирани до богато украсени със шарки.

 

Феноменът кристално стъкло Bohemia 

 

Терминът Bohemia Crystal, или Bohemian Crystal, се използва за колективното обозначаване на чешките изделия от стъкло. Дълго време изразът се свързваше почти изключително само с чешкото ръчно гравирано стъкло, което съдържа минимум 24% оловен оксид, т.е. това е оловният кристал, или оловното стъкло. През последните години терминът Bohemia Crystal започна да се използва по-свободно, и вече може да се каже, че обхваща почти всички изделия, изработени от чешко стъкло. Всъщност, на чешкия пазар срещаме няколко термина, които означават едно и също: оловно гравирано стъкло, оловен изрязан кристал, рязано кристално стъкло и др. Във всички случаи обаче,  това трябва да е кристално стъкло с подходящо количество олово и евентуално ръчен декор. Терминът Bohemia Crystal е широко разпространен и в чужбина. На уникалността на чешките изделия от стъкло се възхищават както в Европа, така и в Америка, Африка, Азия и Австралия. Кристалът Bohemia отдавна е реномирана марка за качествено чешко стъкло. Но какво се крие зад факта, че то набра такава популярност?

 

Или как чешкото стъкло омагьоса света 

 

Много от вас са сигурни, че Bohemia е компания, която произвежда кристални стъклени съдове. Всъщност,  Бохемия е регион в Чехия, който някога е бил кралство. Именно тук производителите на стъкло представиха за пръв път на света красиви продукти от бохемско стъкло. Оттогава всички стъклени шедьоври се свързват по целия свят с думата Bohemia. Чешкото производство на стъкло започва да се развива значително още през ХIII-ти век. Няколко планински района са избрани като перспективни за това производство. Всички тези места съвместяват букова дървесина,  кварц, варовик и вода,  т.е. основните суровини за производството на стъкло.  И така, през ХIII-ти и ХIV-ти век са основани първите стъкларски работилници в Бохемия. Чешката стъкларска индустрия постепенно набира скорост и достига качеството на чуждестранните изделия от стъкло. Основният повратен момент обаче идва през ХVII- век с откритието на бохемското кристално стъкло в стъкларската фабрика „Мюлер“ в Шумава. След това чешките производители на стъкло успяват да коригират химичния състав на кристала, който дотогава е бил твърд, което вече позволява той да се реже, или гравира. Благодарение на новия химичен състав, производителите на стъкло вече успяват да шлифоват и украсяват стъкло с картини или гравюри. Така,  за кратък период от време, чешкото кристално стъкло се превръща в търсен артикул и заема привилегированото положение на „венецианско стъкло“ тогава. На чешкото стъкло започнали да гледат като на произведение на изкуството и то украсявало домовете на аристокрацията от края на ХIХ-ти век. Първоначално всеки модел чаша се е изработвал изцяло ръчно. Майстори са полирали, изрязвали, инкрустирали със златно покритие кристалът, в резултат на което от ръцете им се раждали  шедьоври.Разбира се, в днешно време имаме автоматизация на процесите и производствените методи са комбинация от вековни традиции и най-новите технологии.Днес на чешкия пазар ще намерите много марки, които произвеждат съдове Bohemia. Чешкото кристално стъкло обаче остава на върха на световното производство. Кристалното стъкло Bohemia е един от най-търсените сувенири, сред луксозните подаръци, които носим в чужбина, използва се при държавни и бизнес посещения, и за сватбени и други дарове. То вече представлява широк асортимент от изделия от стъкло, включително художествени стъклени творби, на които винаги ще се възхищаваме. В допълнение трябва да подчертаем качествата, които категорично отличават кристала: това стъкло стои по-тежко и блестящо в сравнение с предлаганото в търговската мрежа натриево калиево стъкло.

 

Кристалните чаши  Bohemia - своеобразно изкуство!

 

Кристалните чаши се гравират  и изрязват ръчно без изключение. Модерната заоблена форма на чашата, която се вписва така  красиво в ръката ви, е особено ценена от познавачите. Сред най-признатите  екземпляри  на марката са чашите  за вино и чашите за ром, или коняк. Голямо удоволствие за окото и сетивата са също и  популярните чаши за уиски, чаши за шампанско, малки чашки за ликьор, или дълги водни чаши. Мъжете със сигурност ще оценят качествената чешка бирена чаша.


Чашите Bohemia почти винаги са опаковани в твърда кутия с капак с щампа на Bohemia Crystal. Ако купувате кристални чаши като подарък, тогава ви препоръчваме да купите комплект чаши в подаръчна кутия, която е облицована с тъмносиня материя. Всеки комплект  съдържа 2 или 6 чаши по ваш избор.

 

Независимо дали сте любител на виното, спиртните напитки или ликьора, определено ще изберете от гамата кристални чаши Bohemia,  представена от нас,  и то с удоволствие,  ако искате да притежавате най-доброто! Кристалът на Bohemia не е загубил лидерските си позиции сред другите видове стъклария,  защото неговото качество и несравним външен вид не оставят безразлични дори и най - запалените любители на качествени чаши.  Отзивите на потребители  доказват, че кристалните  чаши  Bohemia помагат да се усети и открие вкуса и аромата на всяка напитка.

 

Специално за вас сме подбрали изключително висококачествени продукти от реномиран производител на чешки кристал. В каталога ни ще намерите ярки представители на чашите Bohemia  и  моделите, от които се нуждаете. Можете да изберете от продуктите на Crystalite Bohemia или Crystalex Bohemia, два много известни бранда в произодството на продукти Bohemia!