Чаши за вино и чаши за кафе – какво не знаем за тях

Чаши за вино и чаши за кафе – какво не знаем за тях
31 януари 2020

Чашите и сервизите винаги са играли важна роля в нашето ежедневие. Те са неизменна част от декорацията на масата, когато имаме специален повод за празнуване и сме поканили близки и роднини, както и са винаги на разположение, когато имаме нужда да се ободрим с освежителна напитка - да отпием глътка ароматно кафе или пък да вдигнем наздравица с уханната напитка, дар от боговете.

 

Видове чаши за кафе

 

Кафето е една от най-популярните напитки, без която повечето от нас не могат. Този благороден еликсир изисква не само спазване на точни правила за приготвяне, но и също така трябва да бъде поднесен в подобаваща чаша.

Може би сте забелязали, че когато пиете кафе от красива чаша, с изискан и елегантен дизайн, напитката е двойно по-вкусна? Това наистина е така, но не само поради чисто психологически причини, както най-вероятно повечето хора си обясняват този феномен.

Красивият и ефектен материал за изработка на чаши за кафе, както и атрактивните шарки, оказват своето значение. Но обемът също е важен, както и етикетът, свързан с поднасянето на тази чудесна напитка.

Различните видове кафе си имат своите фаворити от голямото семейство на кафените чаши.

 

 • Чаши за кафе еспресо

Еспресото е класически избор, който се предпочита от мнозина. За неговото поднасяне е необходимо чашите да бъдат малки, тъй като за една доза от тази напитка се приема количество около 40-45 мл. Когато обаче към еспресото е добавено мляко, то тогава е допустимо и чашата да увели своя обем, като се предпочитат най-вече такива, чийто обем е около 70 мл.

 

Каква е връзката между големината на чашата и вкусът на кафето?

 

Връзка определено има и затова никак не е случайно, че е възприето кафето да се поднася на малки порции. Първо, това гарантира, че необходимата температура, считана за най-подходяща за пиене на напитката, ще се поддържа възможно най-дълго време. И второ, малкият размер на чашата позволява да се усети по-добре плътният и наситен вкус на еспресото при всяко едно отпиване.

 

 • Чаши за ориенталско кафе

Ориенталското кафе се слави със своя силен и специфичен вкус, като за него се знае, че се приготвя в джезве. Именно заради необходимостта от запазване на тези му вкусови характеристики, както и във връзка с най-подходящата за пиенето му температура и доброто усещане на аромата, се препоръчва то да бъде сервирано в чаши с обем 70-90 мл. Може би сте срещали чаши за кафе, които имат по-специфична, клоняща към яйцевидна форма? Това не е случайно, защото напитки като ориенталското кафе трябва да могат се запазят топли, колкото се може по-дълго, за да се гарантира запазването на техните вкусови качества – богат, силен и плътен вкус.

 

 • Чаши за капучино

Характерен за чашите за капучино е техният по-голям обем - 170-220 мл. Този стандарт също си има своето обяснение. Напитката се отличава с това, че е приготвена с много мляко и съответно се образува голям пласт млечна пяна. Етикетът при поднасянето на капучино изисква нивото на напитката да е изравнено с горния ръб чашата, дори пяната да се подава малко над него.

 

 • Чаши за кафе лате

Приготвянето на вкусното лате се извършва с добавянето на поне 150 мл мляко към кафето, затова тук стандартът за обема на чашата е до 300 мл. Съществуват дори и чаши за лате, които са с обем 360 мл.

 

Как да изберем най-подходящата чаша за кафе, в зависимост от нейното предназначение?

 

 • Чаши за кафе за домашна употреба

Едно от най-големите удоволствия е човек да може да изпие у дома чаша ободряващо и вкусно кафе, без значение какъв тип напитка предпочита – еспресо, турско, капучино или друг вид. Ако не искате всеки път да сменяте сервиза, можете да изберете универсална чаша, от която да пиете кафето си ежедневно. Най-подходящи са тези, които имат обем от 170-200 мл. Напълно достатъчен е за повечето видове напитки с кафе или за любимата ви доза кафе, която обикновено предпочитате.ю

 

 • Чаши за кафе за офиса

Не е изненада, че в офиса също често имаме нужда да се ободрим с чаша кафе. Според експертите, най-добре би било в този случай да заложите на чаша с вместимост минимум 150-170 мл. Така ще имате универсален размер, който при необходимост ще покрие изискванията за различните видове кафе, които бихте могли да консумирате в офиса – еспресо, капучино, лате, фрапе или друго.

Най-добре би било, ако заложите направо на цял сервиз, за да може всички колеги да почувстват още по-добре своята принадлежност към колектива. Що се отнася до дизайна, психолозите препоръчват кафето на работното място да се пие от изискани, ефектни чаши, които да стимулират сетивата и да допринесат за намаляване на стреса.

Така например един страхотен сервиз за нескафе Coral с вместимост на чашите от 250 мл. би бил изключително подходящо решение. Нежният и благороден дизайн със сигурност ще внесе много положителни емоции сред колектива, а и винаги ще привлече вниманието на евентуалните посетители и партньори, ако решите да ги почерпите, издигайки имиджа на фирмата на необходимото ниво.

 

Тенденции в дизайна на съвременните чаши за кафе, които не трябва да пренебрегваме

 

Освен с всичко останало, когато избирате най-подходящите за вас чаши за кафе, добре е да се съобразите и с последните тенденции, за да се наслаждавате на страхотна украса на масата и да изпъкнете като истински ценител на красотата. Нека видим какви са най-актуалните дизайни в момента.

 

Неувяхващата красота на порцелана и стъклото

 

Най-актуалните материали за изработка на модерните чаши за кафе в момента са порцелан и стъкло. Съществуват приказни модели, които могат да направят много за повишаване на настроението и удвояване на насладата от освежаващата напитка. Особено актуални са сервизите от закалено стъкло, които освен че внасят ефирност и лекота в декорацията на масата, са и изключително издръжливи.

 

Цветови схеми - тенденции

 

Що се отнася до цветовете, най-предпочитани си остават едноцветните чаши за кафе, които поради своята универсалност могат да се превърнат в чудесна част от декорация на масата, без значение от предпочетения стил. Те са подходящи както за романтичен повод, така и за бизнес парти или всяко друго официално събитие. Чашите за кафе в неутрални тонове са се превърнали в стандарт за изисканост, който още дълго време няма да бъде изместен от фокус. Разбира се, дизайнерите не са забравили и любителите на пъстроцветните и свежи идеи, така че ако искате да разнообразите декорацията на масата, винаги можете да заложите на някой цветен, пъстър модел чаши за кафе. Флоралните и абстрактните мотиви в момента са особено актуални.

 

Релефни форми

 

Още една доста осезаема тенденция в дизайна на модерните чаши за кафе е свързана със завладяващото очарование на релефните форми. За потребителя вече не е достатъчно чашата да бъде единствено функционална, а изискванията клонят и към оригиналността, която да увеличи още повече удоволствието от консумацията на напитката и едновременно с това да въздейства вдъхновяващо. Типичен пример за това са издържаните в ефектен релеф чаши за кафе еспресо Coral от 80 мл.

 

Чаши за вино - видове и специфики

 

Неслучайно наричат виното „еликсир на боговете“. Тази напитка има дълга история и попада в топ класациите на най-предпочитаните /за всякакви поводи/ още от древни времена до днес.

Всички знаем, че дори съществува цяла наука, която изучава различните видове вина и определя техните вкусови качества според редица фактори. Разбира се, в каква чаша ще бъде поднесено виното също има огромно значение. За да се насладим най-пълно на вкуса му, трябва да имаме предвид в какво го сервираме.

 

Форма според предназначението на чашите за вино

 

Елегантният вид на чашите за вино обаче не е въпрос единствено на естетика, а е дълбоко свързан с особеностите на напитката. Така например дългото им столче е предназначено да минимализира риска от контакт на течността с човешката длан, за да не се отрази неизбежното затопляне върху аромата и вкуса на виното.

Друга особеност е самата форма, чиято специфичност е наложена отново по същите причини и целѝ максимално реалистично възприятие за сетивата ни – автентичен мирис и вкус, които да останат напълно съхранени, без да бъдат неблагоприятно повлияни от факторите на околната среда.

 

Основни видове чаши за вино

 

 • Чаши за вино Бордо

Това са най-често срещаните чаши - със стандартна форма, подходящи за всяка трапезария и в които могат да се поднасят различни видове вина. Дъното на тези чаши е гладко и широко, също така горната част е леко удължена, а обемът е около 0,6 литра.

 

 • Чаши за Бургундско вино

Те са лесно разпознаваеми по сферичните им контури – широко и леко заоблено дъно, съпроводено от тесен връх. Тези чаши са специално предназначени за изискани сортове с лека текстура и едва доловим аромат.

 

 • Чаши за бели вина

Белите вина обикновено се сервират в чаши, чиято форма е подобна на чашите, предназначени за Бордо, но с умален размер. Обикновено средният обем е около 0,35-0,45 литра. Тогава напитката ще се затопля по-бавно и ще запази по-дълго своите вкусови качества.

 

 • Чаши за розови вина

За чашите, в които се поднасят розовите сортове, няма твърде специални изисквания. Както и при останалите видове чаши, запазването на вкусовите характеристики на виното са на първо място. Затова сухите сортове най-често се сервират в чаши за бяло вино или чаши за вино Бордо. Ако розовото вино е с по-сложни и деликатни нотки, можете да използвате за поднасянето им чаши за Бургундско вино.

 

 • Чаши за пенливи вина

Пенливите вина обикновено се сервират студени, независимо от съдържанието на цвят и захар в тях. В противен случай много бързо губят вкусовите си характеристики. Чашите за шампанско се отличават със специфична форма, която е съобразена с необходимостта от поддържането на ниската температура на напитката възможно по-дълго време - тясно гърло, с малка вдлъбнатина на дъното, за да запази по-добре мехурчетата въздух.

 

 • Чаши за шери

Подобни по-силни вина обикновено се сервират в чаши със сравнително по-малък обем. Те се отличават с ниско столче и високи, тесни стени, разширени в горната си част. Подобна форма не е случайна – тя дава възможност на излишъка от алкохол в напитката да се изпари, за да се акцентира на ценния аромат.

 

Най-актуалните чаши за вино - материали

 

Кристал

 

Кристалните чаши за вино се считат за класика, която никога няма да излезе от мода. Те са особено ефектни, издават нежен звън при наздравици, а и освен това са доста трайни във времето.

 

Калиево стъкло

 

Това е също един много разпространен материал за изработка на елегантни чаши за вино. Те са изискани, с прозрачни стени. Чашите за вино от калиево стъкло изглеждат супер стилно и чудесно представят вкусовите качества на различните вина, разкривайки дори техните най-фини детайли.

 

Чашите са последният детайл, който завършва дългия преход от производството на напитката до нейния ценител, който я очаква с нетърпение, предвкусвайки неповторимия ѝ аромат. Ето защо изборът на правилната чаша е толкова важен – не само заради самоцелното спазване на етикета, но най-вече за това да се гарантира пълноценното изживяване на този, за когото е предназначена.

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още