Етикет при хранене и поведение на маса - всичко, което трябва да знаете

Етикет при хранене и поведение на маса - всичко, което трябва да знаете
27 април 2022

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет. В по-късните векове френската култура не отстъпва на елегантните си предшественици и днес едни от най-престижните колежи и агенции по етикет се намират именно във Франция.

Ще ви изненадаме ли, ако ви кажем, че през цялото време сте се заблуждавали? Не отричаме постиженията на французите в отстояването на красотата и стила на поведение, но овациите би трябвало да отидат за италианците. С настъпването на Ренесанса у тях се заражда и увлечението по елегантността. Катерина де Медичи, която е коронована кралица на Франция в периода от 1547 г. до 1559 г., има заслуга за популяризирането на вилицата като основен прибор за хранене. От родна Италия тя донася и необикновено голям брой рецепти и методи за приготвяне на храна, които променят облика на френската кухня.


Във версайския кралски двор италианците станали известни и с великолепното си Венецианско стъкло, от което през 16-ти век се произвеждали впечатляващи бокали за пиене на вино. Деликатните стъклени чаши били не просто израз на изтънчените обноски, а и решителен опит за възвисяване над варварството.

В тази статия ще се постараем да изложим всички основни етикети за поведение на маса, наложили през годините като златен стандарт. Уверяваме ви, че ако успеете да овладее етикета при хранене, то ще завладеете всеки празничен обяд, всяка елегантна вечеря, всеки претенцизен гост.

 

Етикет преди да седнете на масата

Добрият етикет на поведение започва още преди гостите да са заели своите места около масата. Съществуват някои всеприети препоръки за създаване на добро впечатление и допринасяне за цялостната атмосфера на празничното събитие. Нека видим кои са те в зависимост от вашата роля в него:


Вие сте в ролята на гост


Ако сте поканени на обяд или вечеря, не закъснявайте и не подранявайте с повече от 15 минути. И в двата случая бихте притеснили домакина си. Не забравяйте, че едно добро мероприятие винаги зависи от разположението на човека, който подготвя обстановката и храната за своите гости.

Не се появявайте с празни ръце. Ако гостувате на дама, задължително поднесете букет цветя. Предвидливо ги опаковайте в лесна за махане декоративна хартия, за да улесните домакинята в разопаковането и поставянето им в подходяща ваза. В случай, че обядът или вечерята са организирани от мъж, поднесете бутилка с алкохола, който домакинът предпочита. Твърде вероятно е подаръкът ви да не бъде отворен по време на събитието, затова не приемайте този жест като неуважителен.


Вие отваряте вратите си за гости


Струва ни се, че приемането на гости е в пъти по-вълнуващо и отговорно занимание. Като домакин на празнично събитие е редно да сте завършили основната подготовка на дома и трапезата поне 30 минути преди появата на първия гост. Така ще демонстрирате уважение към поканените и благодарност, че са отделили от времето си, за да ви гостуват.

Не забравяйте да подготвите атмосферата в дома или градината, като запалите ароматни свещи и осигурите елегантен музикален фон. За масата изберете красив сервиз за хранене, съвършено изгладена покривка и удобни столове за сядане. В банята/тоалетната подгответе поне две чисти кърпи.

Време е да приветствате гостите си!


Етикет за поведение на маса


Етикетът повелява още преди събитието да бъде полято с вино и неустоими аромати, всички гости да се съберат край масата. Какво се очаква от тях и от вас, прочетете по-надолу.

Кой къде седи на масата

маса подредена за сватба


Едно от най-объркващите неща за всеки новодошъл гост е да се ориентира кое е неговото място на масата. Задължително е предварително да сте обмислили вариантите за настаняване.

За улеснение може да поставите елегантни табелки с имената на гостите, по които те сами да се ориентират къде да седнат. Помислете стратегически по този въпрос - двойките нека заемат съседни един на друг места, а свободните сред приятелите ви могат да бъдат настанени и в близост до вашето място.


Интересен факт


Знаете ли, че исторически погледнато, най-добрите места на масата са се смятали тези, които са били в непосредствена близост до солницата? Не само удобството е било решаващо в случая, но и възможността да се осъществява непосредствен контакт с останалите сътрапезници - нуждата от сол кара и непознати да се погледнат и да разменят по някоя дума.

Наблюдавайте гостите си

Когато гостите започнат да заемат местата си, е редно да им предложите вода, безалкохолно или аперитив. Храната трябва да изчака, като е прието всички гости да започнат да се хранят едновременно. Обикновено домакинът негласно поставя началото на вечерята, затова и неговата хапка трябва да е първата.


Ако все пак видите, че сред гостите ви има нетърпеливи и гладни, то побързайте с обявяването на обяда/вечерята. Като домакин е от особено голямо значение да наблюдавате поведението на своите близки. Не се увличайте по собствения си ритъм - това е нещо, което етикетът не толерира.


Съвършена подребда на приборите

подредени прибори за маса


Несъмнено, най-объркващото нещо от етикета при хранене е точната подредба на чиниите, приборите и чашите. Твърде вероятно е сред гостите ви да има и такива, които по-скоро ще се притеснят от високия стил на подредба на масата. Нищо не може да оправдае обезкуражаването на един гост, затова отсега ви съветваме да давате тон на храненето. Близките ви инстинктивно ще хвърлят око на действията ви и според вашето поведение на масата ще се ориентират как да процедират самите те. От вас се очаква да подредите посудата и приборите така, че да бъдат лесно използваеми, както и да задавате последователността на тяхната употреба.

Първото и най-просто правило, което всеки домакин трябва да знае

Когато подреждате мястото пред всеки гост, мислете за „Светата Троица на масата“ - чинийката за хляб стои от ляво, чинията с ястието по средата, а напитките в дясно. Това е най-основната подредба за всеки повод. На английски език дори съществува абревиатурата BMW, зад която стоят стожерите на храненето - bread (хляб), meal (ястие) и water (вода).

Схема на подредбата

Етикетът при хранене изисква приборите, чиниите и чашите да бъдат подредени в определен ред. Тази подредба има своя логика и ако до момента тя ви е отбягвала, предстои да си я изясните напълно. Основното правило, по което трябва да се водите, е, че приборите за първото ястие са последвани от тези за второто и т.н.

Чиниите и купите

В зависимост от това какви ястия сте предвидили за обяд или вечеря, съответстващите им чинии и купи трябва да бъдат наредени една в друга според последователността, в която ще се използват. Чинията за основното ястие стои най-отдолу; върху нея се нарежда чинията за салата; в нея се слага купата за супа (ако сте предвидили да присъства в менюто).

Чинийката за хляб обикновено е с малък размер и се поставя от дясната горна страна на основните чинии. Добре е да въведете употребата ѝ, за да предотвратите поставянето на хляба директно върху масата, както и да си спестите излишно количество трохи по покривката.

Приборите

Приборите за хранене се подреждат по същата логика като чиниите - най-лесно достъпни трябва да бъдат тези, които ще се използват най-напред. Вилиците по правило се поставят от лявата страна на чиниите. От най-външната страна стои вилицата за салатата, а до нея се подрежда и вилицата за основното ястие. По стандарт приборите за салата са с по-малък размер от тези за ястията.

Ножовете се подреждат от дясната страна на чиниите. Отново се спазват препоръките за това с какво ще се храните първо - по-малък помощен нож за салата и по-голям за основното ястие. Ако менюто включва супа, то лъжицата се нарежда до ножовете от най-външната част.

Десертните прибори се полагат напреко в горната част на чиниите. Някои домакини решават да сервират тези мънички прибори заедно с десерта, за който са предназначени. Тук оставяме избора на вас.


Чашите

подредена маса


Според етикета при хранене чашите винаги се поставят в горния десен ъгъл над чиниите, непосредствено над ножовете и лъжицата. Осигурете една чаша за вода или друг вид безалкохолна напитка, както и една за виното, с което сте решили да съчетаете храната. Знаете, че по нашите ширини предпочитан аперитив към салатата са ракията и мастиката, затова подсигурете необходимите чашки за гостите, които биха се възползвали.

Кърпи и салфетки

Независимо дали ще изберете да предоставите платнени или хартиени салфетки, тяхното място е сгънати прилежно върху чиниите. Бъдете особено взискателни към качеството на кърпите и салфетките. Те трябва да са достатъчно плътни и красиви, за да придадат онзи изискан последен щрих на цялата подредба на масата.

Най-важните неща за етикета при хранене

Етикетът при хранене не е измислен от чиста куртоазия. Да, на пръв поглед изглежда така, сякаш изискаността се съревновава с удобството и чистата наслада от храната. Но се съгласете, че елегантното и възпитано поведение на масата преди всичко засвидетелства уважение към околните, а и към самите нас. Ще обобщим най-важните неща, с които е редно да се съобразяваме, когато говорим за етикет при хранене.


Добрите маниери

Повечето маниери са вкоренени в нас още от детството. Сигурно си спомняте колко пъти сте чували от родителите си да не ядете с отворена уста, да не държите лактите си на масата, да не сърбате супата, да не отхапвате от хляба, а да си отчупвате, да не тракате силно с приборите, както и да не изпивате целия сок наведнъж докато се храните. Направете услуга на по-младите поколения и се опитайте да им предадете тези познания по етикет на поведение.

Без телефон на масата

Независимо дали сте у дома, на гости или в ресторант, телефонът ви не би трябвало да стои на масата, а още по-лошо - в ръцете ви. Върнете уважението към храната и събирането с приятели и роднини, като премахнете всяко ненужно разсейване. Насладете се на момента, а не се потапяйте във виртуалното пространство. Ако все пак искате да заснемете красивата трапеза, която домакинът е създал, то помолете за разрешение да направите снимка. След това приберете телефона си в чантата или в джоба на сакото и забравете за малко за него.

Не се нахвърляйте на храната

хора се хранят на маса отрупана с храна


Колкото и вкусна да е храната, поднесена на масата, не се наяждайте с бързи темпове. Следете темпото, с което обядът или вечерята вървят и се съобразявайте с него. Хранете се бавно, на малки хапки, включвайте се в разговорите, наслаждавайте се на хубавото вино и не бързайте да сложите край на удоволствието. Когато все пак приключите с храненето, поставете приборите си напреко на чинията, а салфетката от лявата си страна.

Надяваме се, че сме ви били полезни със съветите за етикета при хранене, които събрахме в тази статия. Ако искате да научите повече за отсервирането на трапезата, прочетете специалния ни материал по темата. Стремете се да създавате хармония и класа по време на всяко хранене, но не изпадайте в крайности, които могат да развалят преживяването. Най-важното е да бъдете благодарни за компанията и вкусната храна, която споделяте заедно. Наздраве и добър апетит!

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си.

прочети още

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още