Кухненски аксесоари

Кухненски аксесоари

виж продукти

Наръчник за избор на подходящ сервиз за хранене

Наръчник за избор на подходящ сервиз за хранене
19 април 2023

Когато става въпрос за избор на сервизи за хранене, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. От разбирането на различните материали до съобразяването със стила на хранене - изборът на правилната посуда за хранене може да допълни ястията ви и да подобри преживяването ви по време на хранене. В тази статия ще ви преведем през процеса на избор на подходящите за вашите нужди посуда и прибори за хранене.

 

Познаване на различните видове материали за прибори за хранене

 

Приборите за хранене могат да бъдат изработени от различни материали, всеки от които има уникални характеристики и предимства. Разбирането на различията може да ви помогне да изберете подходящите съдове за хранене за вашите нужди.

 

Порцелан

 

Порцелановите съдове за хранене са известни със своя елегантен, класически вид и високо качество. Порцеланът се произвежда от смес от каолин, фелдшпат и кварц, която се изпича при високи температури, за да се създаде твърда, непореста повърхност. Това прави порцелана издръжлив и устойчив на натрошаване, което го прави идеален за официална трапезария. Освен това той е безопасен за фурна и фризер и може да издържа на високи температури, без да се напука или да избледнее.

 

Порцеланът е чудесен избор и за тези, които се грижат за здравето си, тъй като не съдържа вредни химикали като олово или кадмий. Освен това е лесен за почистване и не абсорбира миризми или вкусове от храната.

 

Каменна керамика

 

Каменната керамика е популярен избор за ежедневна трапезария поради своята издръжливост и рустикален чар. Каменната керамика се изработва от смес от глина и други естествени материали, която се изпича при високи температури, за да се създаде твърда, плътна повърхност. Това прави каменния фаянс устойчив на надраскване и издръжлив на високи температури, което го прави идеален за готвене на фурна до маса.

 

Важно е обаче да се отбележи, че каменният фаянс не е безопасен за микровълнова фурна, тъй като при нагряване може да стане много горещ и да се напука или счупи. Каменната посуда също така е по-тежка от другите видове съдове за хранене, което може да затрудни работата с нея за някои хора.

 

Каменна посуда

 

Каменната посуда е традиционна и в рустикален стил, която е идеална за ежедневна трапеза. Фаянсът е изработен от глина, която се изпича при ниски температури, което му придава пореста повърхност, идеална за абсорбиране на глазури и декорации. Обикновено фаянсът се украсява с цветни мотиви и ръчно рисуване, което му придава уникален и персонализиран вид.

 

Фаянсът е по-малко издръжлив от порцелана, каменния или костния порцелан и е най-подходящ за случайна или декоративна употреба. Освен това не може да се мие в съдомиялна машина, тъй като порестата му повърхност може да абсорбира вода и да се повреди.

 

Костен порцелан

 

Костеният порцелан е популярен избор за официална и елегантна трапезария. Той е предпочитан заради лекия си, полупрозрачен вид и висококачественото си покритие. Костният порцелан се произвежда от смес от костна пепел, фелдшпат и каолин, която се изпича при високи температури, за да се създаде твърда, непореста повърхност. Благодарение на това костният порцелан е устойчив на натрошаване и издържа на високи температури, което го прави безопасен за използване във фурна и микровълнова печка.

 

Костният порцелан е чудесен избор и за тези, които се грижат за околната среда, тъй като е изработен от естествени материали и не съдържа вредни химикали. Освен това е лесен за почистване и не абсорбира миризми или вкусове от храната.

 

Меламин

 

Меламинът е издръжлив и лек материал, което го прави идеален за хранене на открито, къмпинг или пикник. Меламинът е направен от смес от меламинова смола и други материали, която се оформя в различни форми и шарки. Благодарение на това меламинът е устойчив на надраскване, може да се мие в съдомиялна машина и е способен да издържа на слънчева светлина и топлина.

 

Важно е обаче да се отбележи, че меламинът не е подходящ за микровълнова печка, тъй като при нагряване може да стане много горещ и да освободи вредни химикали. Не се препоръчва и за използване с горещи храни или течности, тъй като може да омекне и да загуби формата си.

 

Стъклени

 

Стъклените прибори за хранене са стилен и модерен избор за официална или ежедневна трапеза. Стъклените чинии и купи са изработени от закалено стъкло, което се нагрява и охлажда бързо, за да се създаде твърда, издръжлива повърхност, устойчива на счупване и напукване. Стъклените прибори за хранене са също така устойчиви на топлина, подходящи са за микровълнова печка и се почистват лесно.

 

Стъклото обаче е склонно към счупване или напукване, ако бъде изпуснато или неправилно използвано, което може да бъде опасно. Не се препоръчва също така да се използва с много горещи храни или течности, тъй като може да стане много горещо и да причини изгаряния.

 

Фактори, които да вземете предвид при избора на съдове за хранене

 

Когато избирате подходящите съдове за хранене за вашите нужди, трябва да вземете предвид и следните фактори:

 

Трайност

 

Столовете за хранене трябва да могат да издържат на редовна употреба и работа. Търсете материали, които са устойчиви на начупване и надраскване и могат да издържат на въздействието на високи температури. Керамичните съдове за хранене са популярен избор поради своята издръжливост и устойчивост на начупване. Каменната керамика е друг чудесен вариант, тъй като е известна със своята здравина и издръжливост. Порцелановите съдове за хранене също са издръжливи и могат да издържат на високи температури, което ги прави чудесен избор за тези, които обичат да се забавляват.

 

Поддръжка и грижи

 

Поддържането на съдовете за хранене трябва да е лесно за почистване и поддръжка. Търсете материали, които могат да се мият в съдомиялна машина, да се използват в микровълнова фурна и да са устойчиви на петна и миризми. Керамичните прибори за хранене могат да се мият в съдомиялна машина и се почистват лесно, което ги прави популярен избор за заетите домакинства. Порцеланът също е подходящ за миене в съдомиялна машина и е лесен за почистване, което го прави чудесен избор за тези, които искат да имат съдове за хранене с ниска степен на поддръжка. Меламиновите прибори за хранене са друг чудесен вариант, тъй като са леки и нечупливи, което ги прави лесни за почистване и поддръжка.

 

Цена

 

Цените на приборите за хранене могат да варират в широки граници в зависимост от материала, дизайна и марката. Съобразете бюджета си и сравнете цените в различни магазини, за да намерите най-доброто съотношение между цена и качество. Керамичните съдове за хранене са популярен избор за хората с ограничен бюджет, тъй като са достъпни и широко разпространени. Порцелановите съдове за хранене също са на разумни цени и предлагат отлично съотношение цена-качество. Ако търсите по-луксозен вариант, приборите от костен порцелан са чудесен избор, но те могат да бъдат по-скъпи.

 

Дизайн и стил

 

Приборите за хранене могат да се предлагат в широка гама от стилове и дизайни. Вземете предвид личния си вкус и декорацията на трапезарията, когато избирате подходящия за вашите нужди дизайн и стил. Ако предпочитате класически вид, изберете бяла или неутрална по цвят посуда за хранене. Ако искате да добавите цвят на масата си, изберете съдове за хранене в смели и ярки нюанси. Ако предпочитате по-селски вид, изберете съдове за хранене с ръчно изработен вид и усещане.

 

Размер и тегло

 

Столовата посуда трябва да е удобна за държане и използване. Обмислете размера и теглото на чиниите и купичките, за да сте сигурни, че те са подходящи за вашите нужди. Ако имате малки деца, изберете леки и устойчиви на счупване съдове за хранене. Ако се забавлявате често, изберете достатъчно големи съдове за хранене, за да поберете различни ястия.

 

Екслоатация в микровълнова печка и съдомиялна машина

Проверете дали избраните от вас съдове за хранене са безопасни за използване в микровълнова печка и съдомиялна машина, тъй като не всички материали са подходящи за тези уреди. Керамичните и порцелановите съдове за хранене са безопасни за използване в микровълнова печка и съдомиялна машина, което ги прави чудесен избор за заети домакинства. Съдовете от меламин също са безопасни за използване в микровълнова печка и съдомиялна машина, което ги прави чудесен избор за тези, които искат да имат съдове с ниска степен на поддръжка.

 

Съчетаване на съдовете със стила на хранене

 

Съчетаването на съдовете със стила на хранене може да помогне за създаването на единна и привлекателна визия. Подходящите съдове за хранене могат да подобрят цялостното преживяване при хранене и да направят храненето ви по-приятно. Ето някои допълнителни идеи, които да обмислите:

 

Официална трапезария

 

За официална трапезария изберете съдове от порцелан или костен порцелан. Тези материали са известни с деликатния си и елегантен вид и често се използват за специални случаи като сватби и официални вечери. Потърсете дизайни, които са непреходни и класически, като например семпли бели и златни ръбове или деликатни флорални мотиви. Тези дизайни ще добавят нотка на изтънченост към подредбата на масата ви и ще създадат изискана атмосфера за гостите ви.

В допълнение към съдовете за хранене, помислете за добавяне на други елементи към подредбата на масата ви, за да създадете официална атмосфера. Например можете да използвате кристални чаши, сребърни прибори и ленени салфетки, за да завършите визията. Добавянето на цветен централен елемент или свещи също може да придаде елегантност на масата ви.

 

Непринудена трапеза

 

За непринудена трапеза изберете съдове за хранене от каменни или глинени съдове. Тези материали са известни със своята издръжливост и практичност, което ги прави идеални за ежедневна употреба. Изберете ярки и цветни дизайни, като пайети или вдъхновени от природата шарки, за да добавите забавен и закачлив елемент към подредбата на масата си.

 

Можете също така да смесвате и съчетавате различни шарки и цветове, за да създадете по-еклектичен вид. Например можете да използвате комбинация от едноцветни чинии и шарени купи, за да добавите визуален интерес към масата си. Добавянето на цветни подложки или забавна покривка също може да подсили непринуденото настроение на вашата трапеза.

 

Вечеря на открито

 

За вечеря на открито изберете меламинови или пластмасови съдове, които са нечупливи и леки. Тези материали са идеални за пикници, барбекюта и други събирания на открито, при които искате да избегнете използването на чупливи прибори за хранене. Потърсете дизайни, които са забавни и причудливи, като например ярки ивици или точки, за да добавите празнично докосване към масата си.

 

Можете също така да използвате външни елементи, за да подобрите подредбата на масата си. Например можете да използвате естествени материали, като плетени подложки или бамбукови прибори, за да създадете усещане за рустикалност. Добавянето на външно осветление, като например струнни лампички или фенери, също може да създаде уютна и привлекателна атмосфера.

 

Всекидневна употреба

 

За всекидневна употреба изберете прибори за хранене, които са едновременно стилни и практични. Търсете материали, които са издръжливи, подходящи за миене в съдомиялна машина и микровълнова печка и могат да издържат на редовна употреба, като например порцеланови или стъклени съдове за хранене. Тези материали са лесни за почистване и поддръжка, което ги прави идеални за ежедневна употреба.

 

Можете също така да изберете дизайни, които отразяват вашия личен стил и вкус. Например, ако предпочитате минималистичен външен вид, можете да изберете прости и изчистени съдове за хранене. Ако предпочитате по-еклектичен вид, можете да смесвате и съчетавате различни модели и цветове, за да създадете уникална и персонализирана подредба на масата.

 

Общо казано, съчетаването на съдовете за хранене със стила ви на хранене е важен фактор при създаването на цялостен и привлекателен вид на вашата маса. Чрез избора на правилните материали и дизайни можете да подобрите цялостното преживяване при хранене и да създадете приветлива атмосфера за гостите си.

 

Заключение

Изборът на подходящи съдове за хранене може да има голямо значение за атмосферата и удоволствието от храненето. Като разберете различните видове налични материали за съдове за хранене, заедно с факторите, които трябва да вземете предвид, и като съобразите съдовете за хранене със стила си на хранене, можете да намерите идеалните съдове за хранене за вашите нужди.

Порцелановите сервизи за хранене са изключително популярни и предпочитани от много хора поради своята красота и изисканост. На пазара съществуват множество видове порцеланови сервизи, които разнообразяват избора и удовлетворяват различните вкусове. В този раздел ще ви представим няколко основни видове порцеланови сервизи за хранене, които ще ви помогнат да определите кой е най-подходящият за вас.

прочети още

Чиниите за вечеря са съществена част от всяка трапеза, независимо дали сте домакин на официална вечеря или се наслаждавате на непринудено хранене със семейството си. Изборът на правилните чинии за вечеря може да повиши нивото на подреждане на масата, да подобри стила ви на хранене и да направи храненето още по-приятно.

прочети още

Естетиката играе важна роля за цялостното преживяване по време на хранене, тъй като може да повлияе на настроението и атмосферата в помещението. Външният вид на трапезата, включително цветът на сервизите за хранене, може да даде тон на храненето и да допринесе за цялостната атмосфера.

прочети още

Когато става въпрос за избор на съдове за хранене, е важно да вземете предвид не само естетиката. Макар че стилът със сигурност е фактор, има и редица практически съображения, които могат да повлияят на функционалността и дълготрайността на вашите съдове за хранене.

прочети още

Може да научите много за разнообразните вкусови и ароматни нотки на вината, но никога няма да успеете да им се насладите напълно, ако не знаете кое вино в каква чаша трябва да бъде налято.

прочети още

С настъпването на топлите дни мисълта за прекарване на повече време навън сред природата се оказва неустоима. Чудесен вариант за забавление и споделяне на лятото с близки е организирането на пикник.

прочети още

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си.

прочети още

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами.

прочети още

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още