Как да избираме и поддържаме приборите си за хранене

Как да избираме и поддържаме приборите си за хранене
11 май 2020

Приборите за хранене не са от аксесоарите, които купуваме всеки ден, но затова пък ги използваме ежедневно. Така че, ако сме решили да се обзаведем с нови прибори за хранене е добре да знаем  за какво да внимаваме и как да разберем колко са качествени. Компромисите в случая не са желателни, тъй като от избора ни зависи колко време ще ни служат приборите и най-малкото, дали ще ги използваме с удоволствие... Предлагаме ви няколко съвета, които значително ще ви улеснят в подобно начинание.

 

  • Достатъчен брой

Когато преценявате каква бройка прибори за хранене да купите, обърнете внимание, че е добре да имате лъжици, вилици, ножове и особено малки лъжички за кафе, в пъти повече от броя на членовете на домакинството. По принцип се твърди, че като умножите по два пъти броя на хората, ще получите минималната бройка, от която се нуждаете, но в действителност тя е крайно недостатъчна. Особено при семействата с деца е необходимо да е няколко пъти повече.
Всякакви прибори най-често могат да бъдат купени поотделно – на бройка, но разбира се целият комплект винаги е по-изгоден като цена. Повечето комплекти прибори са 24 броя и съдържат лъжица, вилица, нож и кафена лъжичка за шест души. По-големите комплекти - от 30, 60, или 89 части се използват главно за по-големи тържества и събирания. В комплектите принципно са включени и десертни прибори за хранене, с каквито също е добре да се сдобиете, но за това ще стане дума по-късно.

 

  • Качествен материал

В миналото алуминият беше основният материал, от който се изработваха кухненските съдове и прибори. Днес повечето прибори за хранене са изработени от неръждаема стомана, обаче не се осланяйте само на този факт - внимателно следете качеството, когато купувате. Прочетете отзиви за производителя и също така вижте какъв е точният състав на материала. Алфа-та и Омега-та е да купувате прибори за хранене, които са изработени от висококачествена неръждаема стомана. На практика това означава, че трябва да бъдат означени с 18/10 (хром-никелова стомана - 18% хром и 10% никел) или 18/0 (хромирана стомана - 18% хром). Благодарение на този сплавен състав няма риск от ръжда и се гарантира безопасността на здравето и лесната поддръжка.

 

Качествените прибори са устойчиви на драскотини и киселини, могат да се мият в  съдомиялна и не влияят на вкуса на храната.

 

Обикновено приборите от неръждаема стомана се предлагат както с изцяло метални, така и с дървени, или пластмасови дръжка. Последните са подходящи за деца и възрастни хора, за които е по-трудно да държат класически прибори за хранене. Но въз основа на нашия опит не бихме ги препоръчали, тъй като  имат по-кратък живот от тези с метални дръжки.

 

  • Повърхностна обработка

Никой не може да отрече, че външният вид играе съществена роля при избора. Сребърните са изключително красиви и полезни за здравето, но заради по-високата цена, по-малко хора могат да си ги позволят в нужната бройка за ежедневна употреба.

 

Висококачествените прибори от неръждаема стомана се предлагат с различни покрития - огледални, полирани, медни, титаниеви, с хром, шлифовани, позлатени, посребрени... Каквото и да изберете, препоръчваме ви да запомните името на серията, от която купувате, ако евентуално се наложи след време да  допълвате каквото е нужно.

 

  • Десертните прибори

Независимо дали ще предпочетете комплектите,  или ще купувате в насипно състояние вашите прибори, нашият съвет е да не подценявате десертните вилички и лъжички. Изберете си интересни модели с визия, така че да очаровате гостите си  не само с интересен десерт, но и с ефектното  му поднасяне. Ако организирате парти, или официална вечеря, не забравяйте, че някои плодове според етикета се консумират с десертни прибори за хранене. Така че - резени пъпеш, ананас, банан, праскови, кайсии, изискват да бъдат поднесени заедно с десертни вилици, а по-дребни плодове, като  малини, боровинки, къпини - заедно с десертни лъжички. Десертната вилица има три шипа и се използва в комбинация с десертна лъжица. Държим вилицата в лявата ръка, а лъжицата  в дясната. Лъжицата в случая изпълнява подобна на нож функция.

 

Какъв тип десертни прибори трябва да предложим на гостите си, варира в зависимост от сервираното ястие – описаната комбинация от вилица и лъжица е подходяща за солиден десерт, като торта или пай. За десерти с мека консистенция, като кремове и мусове, е достатъчна само десертна лъжичка.

 

  • Поддръжката

Независимо дали миете приборите на ръка, или в съдомиялна машина, следвайте правилото да не ги оставяте мръсни за дълго. Дори ако не стартирате съдомиялната за няколко часа, поне изплакнете за кратко приборите. По този начин ще ги избавите от остатъци от агресивни соли и киселини и значително ще удължите живота им. В съдомиялната винаги ги поставяйте с дръжките надолу, за да се измият добре, и разбира се, избирайте по-щадящи почистващи препарати.

 

Ако след измиване веднага ги подсушавате с мека кърпа, ще можете да се гордеете с бляскави и добре поддържани  прибори. По принцип е добре превантивно да се почистват основно веднъж - два пъти годишно, тъй като с времето потъмняват. За целта чудесна работа може да свърши домашно приготвена смес от малко вода с разтворена в нея чаена лъжичка нишесте, или сода. Друг изпитан метод, който възстановява блясъка и премахва петната, е да пуснете приборите за 10 мин. във вода, в която са се варили картофи. След това се подсушават веднага и ефектът е налице.

 

  • Правилно съхранение

Ако вашата кухня е подредена оптимално, всички прибори и кухненски пособия ще имат своето място и ще са спретнато подредени по рафтове и чекмеджета. Трябва да признаете, че такава организация е мечта на всяко домакинство.

 

В никакъв случай не подценявайте подреждането и съхранението на вашите прибори, не само от гледна точка на това лесно да ги намирате. Важно е да използвате подходящ органайзер,  с достатъчно разделения, който да е разположен  на сухо и затворено място, така че да не попада прах в него. Изборът е богат, можете да намерите кутии от различни материали, във всевъзможни форми и  размери и в широк ценови диапазон.

 

Най-масовото решение е пластмасова тава за лъжици, вилици и ножове, която е разделена на секции с различна големина. Обикновено това са от 4 до 6 отделения, с които значително се улеснява сортирането на приборите.

 

Друг вариант е практичен органайзер за кухненско чекмедже, като размерът на кутията може да варира в зависимост от размера на чекмеджето. Разделителите за секциите също могат да бъдат с плъзгач, така че вие да ги регулирате според нуждите.

 

Главният критерий, на който трябва да обърнете внимание когато избирате, е колко място за приборите си можете да отделите.

 

Ако разполагате с голямо чекмеджеза тази цел,  можете да изберете органайзер с ниша не само за вилици,  лъжици и ножове, но и за други незаменими кухненски аксесоари - белачки за картофи и плодове, цедки и др. Последната иновация са двуетажните или триетажни резервоари за съхранение, които имат максимален капацитет.

Разбира се, съществуват и изключителни опции за изящно изработени органайзери с дърворезба, или  контрастни тави от иновативни материали, покрити с кадифе или друга скъпа тъкан. С такава кутия в чекмеджето, кухнята  ще бъде от по-висока класа.  Принципно тези модели са подходящи за стил Рококо, или Барокова кухня.

 

В идеалния случай съответният органайзер трябва да бъде избран за стила на кухнята като цяло. Идеален вариант за скандинавска кухня примерно е голяма  дървена тава за прибори. А феновете на хай-тек ще оценят кутиите от неръждаема стомана. Многообразието в стиловете на кутиите за съхранение дава широко поле за изява на предпочитанията и фантазията ви. Смело можете да превърнете органайзера за прибори в моден аксесоар и да украсите кухнята си с него по оригинален начин.

 

На който и вариант за органайзер да се спрете, не забравяйте, че основното е да постигнете удобна и леснодостъпна подредба за приборите си за хранене.

Може да научите много за разнообразните вкусови и ароматни нотки на вината, но никога няма да успеете да им се насладите напълно, ако не знаете кое вино в каква чаша трябва да бъде налято.

прочети още

С настъпването на топлите дни мисълта за прекарване на повече време навън сред природата се оказва неустоима. Чудесен вариант за забавление и споделяне на лятото с близки е организирането на пикник.

прочети още

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си.

прочети още

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами.

прочети още

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още