Как да очароваме гостите си с перфектно подредена маса?

Как да очароваме гостите си с перфектно подредена маса?
11 септември 2019

Всички познават удоволствието от момента, когато във фурната се пече бавно вкусна вечеря, а в хладилника се охлаждат десерт и пенливо вино. Липсващият елемент в тази картина е само красиво подредената трапеза. В крайна сметка, не напразно се казва, че дори очите трябва да се хранят.

 

Знаете ли как трябва да изглежда перфектната трапеза? При нас, само с няколко съвета, можете да научите как да превърнете скучната кухненска маса в майсторски шедьовър.

 

Храненето и всичко около него не трябва да се превръща в академична материя. Тоест, ако следвате регулярно няколко прости правила, считайте, че сте спечелили!

 

В основата на комфортната обстановка винаги стоят удобните столове и подходяща масивна маса, около която спокойно да се съберат семейството и приятелският кръг. След което трябва да помислим за качествена покривка, най - добре от естествена материя, и с подходяща големина, така че  да виси от ръба на масата с приблизително 30 сантиметъра. Ако нямате такава, е добре да се обзаведете поне с една, в идеалния случай - бяла.

 

А сега да насочим вниманието си към приборите за хранене, които поставяме непосредствено върху покривката. Тук трябва да следваме следната организация:

 

  • Когато се храним, започваме да използваме наредените прибори отвън навътре.
  • Големите прибори за основно ястие трябва да стоят най-близо до чинията.
  • Вилиците обикновено се поставят от лявата страна на чинията за сервиране, с изключение на вилицата за десерт, която може да се сложи  над чинията.
  • Ножовете се разполагат от дясната страна на чинията, като остриетата са обърнати към самата чиния
  • Лъжиците също са от дясната страна.
  • Обърнете внимание, че всички прибори за хранене трябва да бъдат поставени най-малко на 2 до 3 см от ръба на масата.

 

И още нещо: Не забравяйте, че само приборите за хранене, от които наистина се нуждаете, когато ядете, се подреждат около чиниите. Не е нужно да шокирате гостите си с прекалено много прибори, които накрая вероятно ще се търкалят по масата, без да се използват.

 

Другият важен елемент от красиво наредената трапеза, са чашите, които също имат своето мястото – в дясно от чинията. От другата и страна, в ляво, над приборите за хранене, може да се постави купа за салата или компот.

 

И така, може да се каже, че вече сте подредили всички необходими прибори, чаши, чинии и купи за перфектната маса.

 

Най - накрая е време за подходящи декорации.

 

Очаквате рядко посещение, или пък подготвяте тържество и искате да изненадате с незабравимо преживяване вашите гости? Давайте смело напред! Рождени дни, годеж или годишнини, са идеалната възможност да настаните любимите си хора на вашата красива трапеза.

 

Ако пък копнеете за добре поддържана маса,  подредете я красиво, само защото е събота. Или можете да се вдъхновите от самия сезон.

 

Добре е да превърнете декорацията  според сезона в  редовна практика във вашата трапезария.

 

Представете си красивите цветове на есента, която е на прага ни, във всичките им нюанси, въплатени като декор на трапезата. Чиниите, чашите и купите в подходящи тонове, могат да допълват чудесно есенната картина, сътворена от вас. Извадете красив сервиз в цвят охра, или така популярното жълто, и доставете радост на сетивата си. Голяма купа с плодове – грозде, ябълки и круши, в центъра на масата, също би била привлекателно и радващо окото решение.

 

Не забравяйте, че творчеството няма граници, важното е да се забавлявате и цялото занимание да ви доставя удоволствие. От една обикновена празна бутилка можете да създадете интересна и неповторима ваза, само като я „облечете“ в естествено въже, и поставите в нея красиви есенни листа.

 

В допълнение към масово използваните  като декор цветни хартиени салфетки, включете смело свещници, свещи, мъниста и вази, пълни с живи или изкуствени цветя,или разноцветни листа, като доминиращ да е избраният от вас цвят.

 

През лятото можете успешно да развиете морската тематика – в синьо, или на весели „хавайски нощи“,където цветовете да „пеят и танцуват“ по ваше усмотрение. Чудесно ваканционно настроение биха внесли атрактивните свещници, които можете да изработите със собствените си ръце, при това с лекота. За целта ви трябват 2-3 тумбести бурканчета. Поставете на дъното им пясък, красиви мидички, събрани от вас, и по една чаена свещ, която да осветява дискретно вашето творение. 

 

През пролетните месеци заложете на флоралните мотиви. При положение, че  толкова са ни липсвали през зимата, една декорация на вазите и свещниците в дома ви със свежи диви цветя, със сигурност ще засили пролетния дух. Украсете с най-голямата ваза  масата и сервирайте следобедното си кафе с кана свежа лимонада.

 

Ето и още една красива идея – вземете голям кръгъла или елипсовидна купа, напълнете я до половината с вода и пуснете да плуват в нея свежи пролетни цветове с къси дръжки. Поставете тази ароматна фантазия в средата на масата за хранене. 

 

През зимата най-добре оставете традиционните коледни нюанси на червено, златисто или бяло да изпъкнат. Коледните украси под формата на имел, коледен венец, или красиви ароматни свещи, са повече от добре дошли. Ако съчетаете цветово елементи на празничната трапеза с цялостната коледна украса на дома ви, ще внесете стил  в цялата картина.

 

Когато украсявате, не забравяйте, че с дребни неща могат да направят чудеса. Не е нужно да декорирате  трапезата си само по време на празници – най-вече Коледа или Великден. Празничната и красива атмосфера с една „грейнала“ маса може да се поддържа целогодишно – по повод и без повод. Помислете си колко задушевни разговори могат да се проведат, благодарение на предразполагаща обстановка, и колко уют ще стопли цялото семейство и приятелите, при малко желание и фантазия от страна на домакинята. Има много възможности, които могат да се използват за „нова премяна“ на вашата маса – не ги пропускайте!

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още