Как да се ориентираме в разнообразието при кухненските съдове и прибори?

Как да се ориентираме в разнообразието при  кухненските съдове и прибори?
29 октомври 2020

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където  да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от една добре обзаведена и оборудвана кухня, с която да се гордеем и където да релаксираме заедно със семейството и приятелите си през свободното време, а защо не и да готвим заедно?  За да извлечем максимума от нея, тя трябва да бъде възможно най-функционална и да осигурява много пространство и комфорт.

 

Кога кухнята е практична?

 

Отговор на този въпрос ни дава ежедневната практика. Хората, които  използват кухните си интензивно и често, посочват три аспекта на практичната кухня. Това са  добър и гладък работен процес, оптимално използване на пространството за съхранение и висок комфорт при движение.

Всички те трябва да се вземат под внимание, ако сте решили да правите промени, или просто да  обзавеждате първата си кухня.

Ето и няколко практични  съвета с какви кухненски съдове и прибори да се обзаведете,  така че да изпитвате удоволствие от готвенето и храненето. 

 

Кухненски инструменти и прибори, без които не можете да се справите:

 

В основата на всичко са два ножа и две дъски за рязане.  Почти всички храни трябва да се нарежат, преди да се сготвят.  Ето защо е важно да изберете голям нож за месо и малък - за почистване и нарязване на зеленчуци. Питате  се - защо две дъски? Заради хигиената - едната дъска трябва да се използва само за зеленчуци, а другата само за рязане на месо.

 

Дървени лъжици, инструменти за разбиване, ренде, цедка.....

 

Всички тези незаменими пособия, които обикновено се обобщават като „домашни потреби“, няма с какво да ги заменим – просто трябва да ги имаме в чекмеджето си.  Въпрос на избор е какво ще изберем като модел - всички се предлагат в различни дизайни, индивидуално или в комплекти.

Някои техники за готвене без цедка например биха били трудни за изпълнение. Най-добрите са тези, които просто поставяте в мивката и не е нужно да ги държите. Една цедка разбира се, е основата, но винаги е добре, ако имате различни видове и размери у дома, включително и сита. Финните сита могат да се използват за пресяване на брашно, захарни кифлички или за захващане на насипен чай.

 

Прибори за хранене, сервизи, чаши, купи за салата

 

Приборите за хранене са другият крайъгълен камък на всяка кухня. Основният комплект включва супена лъжица, вилица, нож и чаена лъжичка от шест броя (комплектът има 24 броя).

Всички сме чували сентенцията, че човек се храни и с очите си. Красиво поднесената храна доставя несравнимо  удоволствие на сетивата, и удовлетворение от храненето. Усещането за красота от фино изработени чинии, в съчетание с вкусната храна, остава в съзнанието като пълноценно изживяване. Затова не се колебайте да изберете за кухнята си красиви сервизи в любим цвят, качествени купи за салата в различни размери, с която ще блеснете пред гостите си, и чаши, с които да вдигате тостове с удоволствие. 

Съдове за готвене

 

Изборът на тенджери, тави за печене и тигани е сериозно решение.  Те в масовия случай ни служат в продължение на много години,  оказват влияние върху здравето ни, както и върху вкуса на храната. Широката гама, в която се предлагат, обаче усложнява избора. 

Можем да избираме кухненските си съдове според различни критерии. Един от начините е  по размер, или според това, за което ги използваме (за готвене, печене или пържене). Технологията на производство също може да бъде определяща - става въпрос за готварски съдове, направени чрез пресоване на течен метал, леене  и т.н. Тук изборът ни ще влияе върху това, което готвим, независимо дали на готварска печка, електрическа, или индукционна плоча. Разбира се, цената, марката и материалът също са важни. В крайна сметка обаче обикновено материалът е този, който има решаващата дума.

Затова нека разгледаме по-подробно  материалите, които се предлагат на нашия пазар, заедно с техните  предимства и недостатъци.

 

Емайлирани 

 

Емайлирането се счита за абсолютна класика. Емайлът образува равномерно, гладко защитно покритие върху металната повърхност. Тази съдове са лесни за  поддръжка и употреба. Недостатък обаче е сравнително ниската устойчивост на повреди, те са доста крехки и лесно се натъртват, или надраскват. Повредените емайлирани изделия могат да бъдат вредни за здравето, тъй като железни частици  попаднат в храната, където са токсични. Затова е важно никога да не използвате повредени емайлирани съдове. Предимствата им са, че могат да издържат на високи и ниски температури. Повърхността им не е толкова податлива на улавяне и размножаване на бактерии.  Запазват температурата, вкуса и аромата на храната за дълго време. Ако ги използваме внимателно, могат да ни служат дълго време.

 

От чугун

 

Чугунени съдове за готвене се произвеждат чрез леене във форми. Съставът е  чисто желязо, съдържащо въглерод. Тези изделия са с масивни стени и дъно. Най-голямото им предимство е равномерното им нагряване.  Те са в състояние да поддържат температурата за дълго време и са подходящи както за бърза обработка на месо, така и за бавно печене във фурната.  При тези съдове няма нужда да използваме мазнини. Подходящи са за всички видове готварски печки, а най-големите им недостатъци са сравнително голямото тегло и чупливостта.

 

Тефлонови 

 

Тефлоновите тигани и тенджери се радваха на голяма популярност, докато в медиите не се появи аларма, че тефлонът е канцерогенен. Това не е точно така, но този материал не трябва да се използва по друга причини, и най-малкото му увреждане на тефлона е свързано с други опасности. Тефлоновите частици са изключително остри и ако тиганът се повреди, рискуват да попаднат в храна. Изяждането и на най-малкото парче може да има същите последици, като поглъщането на трън. Освен това е коварно, че пазарът залива със съдове – имитации на тефлон, които могат да бъдат много опасни за здравето (могат да отделят различни токсични вещества). Ако изберете тефлон в края на краищата, вземете го от най-добрите производители.

 

Алуминиеви 

 

За алуминиевите съдове за готвене също може да кажем, че бяха едни от най-популярните, докато не се разпространи информацията, че алуминият е отровен. Тук става дума по-скоро за подозрение, че алуминият може да се отдели по време на готвенето на кисели храни, а това би имало вредни последици за здравето. Трябва да отбележим обаче, че производството на алуминиеви съдове за 50 години много се е осъвреминило и е съмнително, че в ръцете ви ще попадне съд с недобре покрит алуминий. Съвременните съдове за готвене са покрити и от двете страни с незалепващо покритие. Те могат да бъдат с керамична или титаниева повърхност, следователно са безопасна готварска посуда. Големите им предимства са , че са леки и са вторият най-добър проводник на топлина. Готвенето е икономично и включва по-малък риск от изгаряне или неравномерна обработка.

 

Керамични 

 

Керамичните съдове за хранене са хит от последните години. И това е факт, въпреки че всъщност са от алуминий. Изработката им е от модерния алуминий, с нанокерамично покритие. Тази съдове са чудесни за готвене, печене и по-дълго задушаване, тъй като може да издържат на наистина високи температури. Подходящи са за всички видове котлони, с изключение на индукционните, където е необходимо да се използва протектор.

 

От неръждаема стомана

 

Понастоящем кухненската посуда от неръждаема стомана е сред най-широко използваните. Това е универсален материал с добра издръжливост и приятен външен вид. Освен това се поддържа лесно. Няма опасност от корозия и е почти неразрушима. Но малко се говори за това, че готвенето в тези съдове не е много икономично и употребата им в дългосрочен план излиза доста скъпо. За съжаление, неръждаемата стомана е и най-изгарящата и при готвенето се изисква голямо внимание. Сред недостатъците ще споменем, че не всички такива съдове се побират на индукционната печка, а ако ги миете в съдомиялна, с течение на времето ще се появят матови петна.

 

Титаниеви 

 

По-скъпите съдове за готвене са тези от титан. Цената им вероятно е единственият им недостатък. Иначе, те се отличават с дълъг живот и огромна устойчивост, никога не се деформират. Въпреки това, пазете се от прекомерните цени, когато го купувате. 

 

Стъклени

 

Стъклените съдове са били използвани от древните римляни. Стъклото в кухнята присъства в тави за печене, купи и кани. Съдовете за готвене са направени от стъкло, което може да издържи температури до 530 градуса Целзий. В тях можете да се готви на електрическа печка, керамични котлони и в микровълнова. Стъклените съдове обаче не могат да се използват на индукционен котлон.

 

Керамични

 

Керамиката е един от най-старите материали, използвани за готвене. Глинените саксии са били използвани още в ерата на палеолита. Съвременните керамични изделия са много популярен материал. Той е с незалепваща повърхност и издържа на високи температури. Голямото му предимство е лесната поддръжка и безопасността за здравето. Най-големият недостатък е чувствителността му към абразивни препарати.

Виждаме, че разнообразието в кухненските съдове и прибори с годините нараства лавинообразно. Когато сме изправени пред избор и се колебаем към какво да посегнем, е добре да следваме следното правило: Информирайте се добре, и се пазете се от прекалено ниски, или прекалено високи цени. В първият случай поемате риск за своето здраве и това на семейството си – все пак става дума за хранене. А във втория, просто може да платите необосновано висока цена. 

От там нататък изборът е във вашите ръце, а „умно“ обурудваната кухня ще ви се отплаща и ще ви служи дълги години.      

Може да научите много за разнообразните вкусови и ароматни нотки на вината, но никога няма да успеете да им се насладите напълно, ако не знаете кое вино в каква чаша трябва да бъде налято.

прочети още

С настъпването на топлите дни мисълта за прекарване на повече време навън сред природата се оказва неустоима. Чудесен вариант за забавление и споделяне на лятото с близки е организирането на пикник.

прочети още

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си.

прочети още

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами.

прочети още

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още