Kак да подредим масата за Бъдни вечер

Kак да подредим масата за Бъдни вечер
17 декември 2021

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци. Празничната вечеря е повод цялото семейство да се събере и да прекара заедно вечерта, изпълнена с топлина и домашен уют. Домакините започват трескавата подготовка и готвенето още рано сутринта, за да са сигурни, че вечерта масата ще е обсипана с вкусни ястия.

Подредбата на масата за Бъдни вечер е от изключително значение не само за празничното настроение, но и за спазването на традициите и обичаите. Тя създава фон за семейните спомени, така че си струва да обърнете внимание на всеки малък детайл от трапезата. Ако искате да разберете как правилно да подредите масата за Бъдни вечер, както и да получите нови идеи за празничната трапеза, останете с нас до края на статията!


Трапеза за Бъдни вечер в традиционен или модерен стил


В началото на подготовката за празника най-важно е да сте наясно какъв тип ще бъде вашата трапеза. Трябва да решите дали ще използвате традиционния български стил с рустикални мотиви, или ще изберете съчетание между модерен облик на масата и спазване не традициите и обичаите, характерни за този ден от годината. Ако предпочетете традиционния стил, тогава възможностите ви да бъдете креативни и да покажете своите вкус и идентичност ще бъдат ограничени. Но ако изберете модерния, то пред вас се откриват многобройни възможности и начини да направите стилна и елегантна маса, точно по ваш вкус.

При избирането на цветовете не прекалявайте с шарките, за да не изглежда масата ви претрупана или прекалено разноцветна. Оставете коледните шарки и мотиви за следващата вечер. Придържайте се към изчистените десени, които са по-лесни за съчетаване с останалите елементи. По този начин ще създадете една елегантна и уютна празнична маса, подходяща за този светъл празник.

Маса подредена за Бъдни вечер


Каква е правилната подредба на масата за Бъдни вечер


Бъдни вечер е светъл е празник, който събира цялото семейството заедно около трапезата. Той е съпътстван от много традиции и обичаи, които се предават през поколения наред. В днешно времето повечето семейства решават да придадат на празника приказна атмосфера и съвременен облик, оставайки верни на традициите. За тази цел всеки един елемент от подредбата на масата трябва да бъде избран внимателно и да кореспондира с останалите, за да се получи хармония и завършеност.


Покривка

Покривката за маса е от изключително голямо значение, тъй като тя е основата на това как ще изглежда вашата маса. Тя задължително трябва да бъде безупречно чиста и внимателно изгладена. При избора на покривка най-важното е да помислите за това в коя гама цветове е сервизът, който ще използвате. Контрастът между него и цвета на покривката е препоръчителен. Ако сервизът ви е светъл, може да изберете тъмна покривка, а ако е тъмен - светла. Избягвайте шарените десени и прекалено тъмните цветове, особено черния, тъй като не са подходящи за този свещен празник. Стремете се към това да внесете настроение и уют на масата си. 

Ако искате да добавите доза цвят и настроение, може върху неутрален цвят покривка да постелите ярък тишлайфер. Покривката също така трябва да бъде съчетана и със салфетките. Ако имате колебания как точно да подберете всички елементи, тогава изберете комплект от покривка, тишлайфер и салфетки, за да сте сигурни, че комбинацията между тях ще изглежда подобаващо. Не забравяйте, че покривката трябва да е съобразена и с размерите на масата. По стандарт тя трябва да стига до коленете на седящите.


Салфетки


Ако държите масата ви да е подредена по етикет, изберете салфетки от плат. В случай че искате да добавите допълнителна доза изисканост, използвайте пръстени или рингове за салфетки. Може да сгънете или оформите салфетките по елегантен начин върху подготвените чинии, тъй като по този начин лесно ще внесете приказно настроение на масата. Ако не знаете как да го направите, потърсете видео уроци в интернет. А в случай, че не сте фен на салфетките от плат, разбира се, може да използвате и хартиени такива, но изберете едноцветните пред тези с десени, за да не стане масата ви прекалено шарена.


Съдове и прибори

маса за Бъдни вечер с прибори


Коледните празници са подходящ момент да извадите от шкафа най-красивите си сервизи и прибори, които пазите за специални поводи. А ако вашата кухня все още не разполага с красив порцеланов сервиз, сега е моментът да се сдобиете с такъв! Във всеки дом задължително трябва да има пълен сервиз за хранене, които да придава завършеност и елегантност на всяка празнична вечеря. Красивият сервиз се допълва от приборите, които го съпътстват. Те са важна и основна част от храненето, затова освен да изглеждат добре, трябва да бъдат и удобни за употреба.

Ако искате да спазите етикета при подредбата на масата, то тогава трябва да следвате общоприетите правила. Започнете с подложните чинии, върху тях сложете съдовете за основното ястие, а най-отгоре купата за супа, ако ще има такава. Отдясно на съдовете се поставят лъжицата и ножът, който трябва да е с острието навътре, а отляво се поставя вилицата. Ако сте предвидили и вилица или лъжица за десерт, те се поставят от горната страна на чинията.


Чаши


Изберете подходящите чаши според напитките, които ще сервирате. Задължително пред всеки гост трябва да сложите чаша за вода или безалкохолно и според това какъв алкохол ще пие, да изберете правилната чаша. За всяко различно питие трябва да предложите нова чаша, за да не се смесват вкусовете, затова се убедете, че разполагате с достатъчен брой, отговарящ на броя на гостите. Ако сте решили да предложите вино, добра идея е предварително да го сипете в кана или декантер, за да му позволите да диша. Освен това поднасянето на виното по този начин внася допълнителна доза елегантност.


Какво трябва да има на трапезата на Бъдни вечер

трапеза за Бъдни вечер

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости. Тогава на трапезата трябва да присъстват само постни ястия, а по традиция те трябва да са нечетен брой. Традиционните български храни, характерни за празника, са боб, пълнени чушки с ориз, постни сарми от кисело зеле или лозови сарми, ошав, жито, сушени плодове и орехи.

Много важен елемент от трапезата за Бъдни вечер е постната питка. Тя трябва да бъде богато украсена със символи, направени от тесто. В средата се прави кръст, а около него се изобразят символи на плодородието: житен клас, грозд, слънце, животни и други. В питката се слага и паричка за късмет. Този, на когото се падне паричката, ще има много късмет и успехи през следващата година. Питката е царицата на празничната трапеза, затова тя се поставя в центъра на масата. По традиция най-възрастният на масата я разчупва и раздава по парче на всеки.

За да създадете допълнителен уют и топлина на масата, запалете свещ. Ако имате достатъчно място, може да сложите голям свещник, но ако не разполагате с такова, разпръснете по-малки свещи на няколко места. В случай че желаете, може да добавите и живи цветя, които винаги вдъхват живот и свежест на масата.

украсена маса за Бъдни вечер

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. На него всички от семейството се събират около празничната трапеза в очакване на Рождество Христово. Миговете, прекарани с любимите хора, са ни най-скъпи, затова е важно да се погрижим за уюта и комфорта на масата. Ако искате да впечатлите близките си с вкусна храна и красиво наредена маса, то всяка част от трапезата трябва да изглежда безупречно и да отговаря на стандартите за подредба. Освен това не забравяйте традициите и обичаите на този ден, тъй като именно те са същината и духът на празника. Екипът на Модерна Маса ви желае весели празници!

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още