Кухненски аксесоари

Кухненски аксесоари

виж продукти

Как да подредим приборите за хранене на масата?

Как да подредим приборите за хранене на масата?
13 март 2024

Подреждането на приборите на масата е от съществено значение както за цялостния вид на трапезата, така и за удобството по време на хранене. Има няколко основни правила, които трябва да се съблюдават и които ще внесат допълнителен комфорт по време на обяд или вечеря.


Как правилно се поставят приборите на масата

подреждане на приборите на масата


Искате да впечатлите гостите с добре подредена трапеза и да създадете уютна и приятна атмосфера, като за начало подберете прибори за хранене с високо качество и дизайн, подхождащ на останалата посуда на масата. Приборите са част от цялостното преживяване на масата, така че не пренебрегвайте тяхната внимателна селекция.


Ето няколко професионални съвета за подреждане на приборите, които ще направят храненето още по-приятно.


Приборите за хранене се поставят на масата в реда, в който ще се използват. Започва се от най-външните, като постепенно се стигне до тези, разположени най-близо до чинията. Подредбата е отвън-навътре.


Повечето хора са десничари, затова ножовете и лъжиците се поставят от дясната страна на чинията, а вилиците - от лявата страна на чинията. Супената лъжица е вдясно от ножа за основно ястие, но, в случай че преди супата ще се сервира предястие, тя трябва да се постави между двата ножа.


Острието на ножа за основно ястие, а и на останалите ножове, е обърнато към сервиза за хранене. Това е обичай, който датитра от Средновековието, когато обърнато навътре острие е било символ на добра воля, а обърнато навън е показвало готовност за бързо отмъщение и нападане на врага.


Приборите за десерт стоят отгоре над чинията, като десертната вилица трябва да е над десертната лъжица (или нож). Дръжката на виличката сочи наляво, а на лъжичката - надясно.


Важно е на масата по време на хранене да има всички необходими прибори, но и да няма излишни такива. Многото на брой вилици, лъжици и ножове могат да създадат объркване сред гостите, което да окаже негативен ефект върху цялостното преживяване.


Подреждане на приборите за хранене за официална вечеря

маса подредена за официална вечеря


Официалната вечеря предполага отлично подредена маса, която да накара гостите да се чувстват специални. Всичко трябва да е изпипано до детайла и да отговаря на етикета. Красиви чинии и прибори, изискани чаши и подходяща декорация - всичко следва да е на ниво. Целта на една такава вечеря е да бъде приятна и запомняща се.


Приборите за салата

По време на официална вечеря, когато салатата се сервира отделно от основното ястие, на масата допълнително се подреждат нож и вилица за салата. Правилото, че вилиците се разположат от лявата страна на чинията, а ножовете от дясната, се спазва изцяло.


Вилицата и ножът за риба

Ножът и вилицата за риба се поставят според реда на тяхното използване. Когато рибата се сервира като предястие, трябва да са от външната страна на приборите за основното ястие. Но ако рибата се сервира като основно ястие, те са непосредствено до чинията.


Лесно се разпознават приборите за риба поради тяхната специфична форма и предназначението им за внимателно отстраняване на костите.


Приборите за десерт

Тук вариантите са два.


Могат да се поставят над чинията, като вилицата за десерт е под лъжицата за десерт, дръжката сочи наляво, а дръжката на лъжицата сочи в противоположната посока.


Също могат да се сервират директно в чинията, като от лявата страна е вилицата, а от дясната - лъжицата или ножът.


Ножът за масло

Ножът за масло се поставя върху чинията с хляб, обикновено вляво на чинията за основно ястие. На коя страна ще сочи дръжката на ножа до голяма степен е индивидуален избор, но все пак е важно да има синхрон в цялостната подредба на трапезата.


В случай че решите да сервирате по-нетрадиционно ястие, има допълнителни и специализирани прибори, които могат да се използват. Според избраното меню и поводът на събирането се определят кои точно продукти да се подредят на трапезата.


Как трябва да разположите приборите спрямо масата

За да се предотврати падане на приборите, те трябва да са добре позиционирани на трапезата. Важно е да бъдат поставени най-малко на 2-3 см от ръба на масата.


Долният ръб на приборите за хранене се подравнява с долния ръб на чинията. За да се избегне скриването на приборите под чинията или купата трябва да се позиционират малко по-встрани.


Може да сервирате някои прибори допълнително, за да не се получава претрупване на масата, особено ако пространството е ограничено. Все пак трябва да има достатъчно място за останалата посуда.


На масата трябва да има чинии и купи за хранене, чаши за вода и алкохол, а в зависимост от случая може и някакъв вид декорация. Може да се помисли за варианти като ваза за цветя или свещници.


Красивата подредба е особено важна при посрещане на гости за рожден ден, годишнина или друг специален повод. Детайлите ще създадат настроение и ще направят преживяването още по-незабравимо и приятно.


Отсервиране на трапезата

Обядът или вечерята са към края си.


Идва ред на отсервирането на трапезата.


Преди да пристъпите към него, уверете се, че гостите са приключили с храненето. Наблюдавайте тяхното поведение, дали посягат към храната, къде са поставили приборите за хранене.


По етикет когато човек е приключил с храненето е редно да постави приборите в чинията, един до друг. Това е знак, че може да се отсервира.


Важно е да изчакате всички гости да приключат с хапването преди да започнете да видгате трапезата. В противен случай рискувате да създадете дискомфорт и чувство на припряност у хората, които все още се хранят. Не бързайте, не карайте хората да се чувстват притеснени по някакъв начин.


комплект вилица и нож на маса


Това бяха основните правила и насоки как да подредим приборите за хранене на масата. Следвайте нашите съвети и ще впечатлите гостите със стилно подредена трапеза и комфорт по време на храненето. Още идеи за подреждане на масата можете да откриете в нашия онлайн магазин - Модерна Маса. Разгледайте също богатата ни колекция от прибори за хранене и продукти за трапезата и подберете тези, които Ви впечатляват със своя дизайн и практичност. Пожелаваме ви безброй радостни поводи, в които да приложите описаните от нас насоки.

Порцелановите сервизи за хранене са изключително популярни и предпочитани от много хора поради своята красота и изисканост. На пазара съществуват множество видове порцеланови сервизи, които разнообразяват избора и удовлетворяват различните вкусове. В този раздел ще ви представим няколко основни видове порцеланови сервизи за хранене, които ще ви помогнат да определите кой е най-подходящият за вас.

прочети още

Когато става въпрос за избор на сервизи за хранене, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. От разбирането на различните материали до съобразяването със стила на хранене - изборът на правилната посуда за хранене може да допълни ястията ви и да подобри преживяването ви по време на хранене. В тази статия ще ви преведем през целия процес.

прочети още

Чиниите за вечеря са съществена част от всяка трапеза, независимо дали сте домакин на официална вечеря или се наслаждавате на непринудено хранене със семейството си. Изборът на правилните чинии за вечеря може да повиши нивото на подреждане на масата, да подобри стила ви на хранене и да направи храненето още по-приятно.

прочети още

Естетиката играе важна роля за цялостното преживяване по време на хранене, тъй като може да повлияе на настроението и атмосферата в помещението. Външният вид на трапезата, включително цветът на сервизите за хранене, може да даде тон на храненето и да допринесе за цялостната атмосфера.

прочети още

Когато става въпрос за избор на съдове за хранене, е важно да вземете предвид не само естетиката. Макар че стилът със сигурност е фактор, има и редица практически съображения, които могат да повлияят на функционалността и дълготрайността на вашите съдове за хранене.

прочети още

Може да научите много за разнообразните вкусови и ароматни нотки на вината, но никога няма да успеете да им се насладите напълно, ако не знаете кое вино в каква чаша трябва да бъде налято.

прочети още

С настъпването на топлите дни мисълта за прекарване на повече време навън сред природата се оказва неустоима. Чудесен вариант за забавление и споделяне на лятото с близки е организирането на пикник.

прочети още

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си.

прочети още

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами.

прочети още

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още