Подреждане на маса - Идеи за аранжиране на маса

Подреждане на маса - Идеи за аранжиране на маса
23 юни 2021

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място. Без значение дали се интересувате от подредба на маса, за да изненадате половинката си с романтична вечеря, или пък организирате гала вечеря за голямо светско събитие, ние сме се заели с приятната задача да ви споделим всичките познания, които имаме по темата.

Стилното и правилно подреждане на маса е също толкова важно, колкото и вкусно приготвената храна. Още преди да имат удоволствието да опитат блюдата ви, можете да впечатлите гостите си с аранжировката на вашата маса. Все пак човек първо се храни с очите си. Затова, ако прочетете тази статия до край, следващия път, когато ви предстои да поканите приятели на гости, ще ги накарате да загубят ума и дума при вида на вашата красива и естетически издържана маса.


Бърз урок по етикет


Спазването на етикета може би ви звучи като сложна задача за изпълнение. И ако някога сте се чувствали объркани от всички прибори, които могат да присъстват на една маса, повярвайте ни, не сте сами. Но не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви разкрием основните правила, които ще са ви необходими за аранжиране на маса за всякакъв повод. Етикетът е създаден, за да внесе сигурност и ред във всеки дом. И макар в миналото на него да се е държало много повече отколкото сега, при по-официални събития е добре да го спазвате. Естетиката, хармонията и симетричността са ключовите причини, които карат хората да се занимават с подреждането на масата дори и в по-неформални ситуации.

Първото и най-важно нещо, което трябва да запомните, е че в зависимост от менюто, броят на приборите може да варира. Разбира се, няма да поставите на масата среден прибор за салата, ако тя не присъства във вашето меню. А какво точно означава среден прибор, ще разберем малко по-късно. Добре е да знаете, че приборите се сервират според реда на употреба - отвън-навътре.

Предварително планирайте посуда за всяко ястие. Например, ако ще предлагате на вашите гости допълнително масло, то тогава трябва да предвидите отделна чиния за него. Какво да правим, когато гостите вече са тук и е време да сервираме храната и напитките? Ястията винаги се сервират откъм лявата страна, а после се отсервират от дясната. А що се отнася до напитките, те се сервират от дясната страна.


Психология на цветовете или как да изберем цветова гама за нашата маса


Изборът на цветова гама за вашата маса е важен момент. За да подберете правилния цвят покривка, посуда, салфетки и декорации трябва да се замислите за посланието, което искате да предадете на вашите гости. В зависимост от повода, най-често избираните цветове за покривки са бяло и кремаво. Бялото носи усещане за мир и спокойствие. Ако пък все пак искате да заложите на нещо по-цветно, ви съветваме да изберете меки и пастелни цветове, които да са поставят акцента, но не и да отвличат цялото внимание на гостите ви. Препоръчваме ви да избягвате прекалено наситени и контрастни цветове, защото те дразнят окото. И нека кажем все пак по нещо за основните цветове:

  • Червено - огнен, доминиращ цвят, в зависимост от нюанса може да се сметне дори за агресивен. Ако желаете да заложите на червена гама за подреждане на маса за гости, то заложете на бордо. Този цвят е най-подходящ за аранжиране на коледна трапеза.

  • Оранжево - крещи хармония и увереност. Това е ярък и артистичен цвят, затова ви препоръчваме да не избирате такава покривка. Но ако все пак желаете да добавите оранжев елемент към вашата маса, то тогава изберете оранжеви салфетки, които да позиционирате върху бяла покривка.

  • Жълто - това е цветът, който носи оптимизъм и топлота. Ако се спрете на него, изберете пастелен нюанс, който с един поглед да ви накара да се усмихнете.

  • Зелено - този цвят носи усещане за сигурност и надежда. Тук ви препоръчваме да заложите на по-студените нюанси на зеленото и със сигурност няма да сбъркате.

  • Синьо - цветът на доверието. С този цвят независимо дали ще изберете нежен пастелен нюанс, или по-студен такъв, ви гарантираме, че масата ви ще се помни от вашите гости дълго време.

  • Лилаво - благороден цвят, при който светлите нюанси изразяват чувственост, а по-тъмните - духовност. Подобно на синьото, тук на какъвто и нюанс да се спрете, със сигурност ще е печеливш избор.

И за да приключим напълно с цветовете, тук ще вмъкнем още един малък съвет. Ако се колебаете дали цветът на покривката ще си подхожда с този на чиниите, можете да хвърлите един поглед на цветния кръг - онази абстрактна концепция на цветовете, с помощта на която лесно можете да видите кои цветове се допълват. За да си отиват два цвята, те трябва да са поставени срещуположно един на друг на колелото.


Какво трябва да знаем за отделните компоненти, които ще поставим на масата


След като сте си избрали цветова гама за подреждане на маса, вече идва ред на действието. За да се наслаждавате на красиво подредена маса е необходимо да знаете как да аранжирате всички прибори, чаши и чинии. Затова посвещаваме следващите редове именно на това.


Покривка


При избора си на покривка не пропускайте да вземете предвид и цялостния интериор на помещението, за да не нарушите хармонията в стаята. Ако сте избрали едноцветна покривка, то тогава можете да експериментирате с чиниите и да заложите на пъстри и шарени варианти. Шарените покривки пък от своя страна изискват изчистени и едноцветни чинии.


Чинии


Прието е чиниите да се подреждат една върху друга. Започва се с най-голяма чиния за основно, след което се поставя чинията за салата, а върху нея купа за супа. Това е правилото, като всичко друго опира до креативност за това какво ще поставите между чиниите и около тях, за да изпъкнат те и да изглеждат елегантно.


Прибори


Най-сложната на пръв поглед част от процеса по аранжиране на маса определено е поставянето на прибори. Но не се притеснявайте, сега ще ви разясним. В началото на сервирането по етикет не е препоръчително да разполагате с повече от 3 вилици от едната страна и 3 ножа и 1 лъжица от другата страна. Не е толкова сложно, колкото звучи.

Тук е времето да ви напомним и за правилото за сервиране отвън-навътре. Не го забравяйте! Отдясно винаги се поставят лъжица и нож, чийто връх е насочен към чинията, а отляво се нареждат вилиците по големина. Приборите, които се използват за салата, топли и студени предястия, а също и следястия (плато сирена например) са винаги средни по размер. Големите прибори са запазени са супи и основни ястия. Но какво се случва с приборите за десертите? Поставете малка десертна виличка и лъжичка, а при необходимост и нож, точно над чинията и готово!


Чаши


Винаги се сервират отдясно за по-голямо удобство на водещата ръка. Добре е да не поставяте повече от три чаши, като никога не забравяйте да предвидите чаша за вода.


Салфетки


Единственото изискване тук е салфетките да са от плат. Всичко друго - цветове, начин на сгъване, аранжировка, са по ваше усмотрение.


Избиране на декорации според повода


Вече знаете как се подрежда маса. Единственото, което ви остава, е да направите декорацията. Съобразете се с повода и изберете нещо сезонно, което ще се впише. На Великден сложете ваза със свежи красива цветя, а на Коледа свещи с коледна украса. Разбира се, това е само една идея, тук е вашият момент да се развихрите и да създадете естетически красива и издържана визия. Внимавайте единствено за това украсата ви да не е прекалено висока, за да не възпрепятства разговорите.


Заключение


И ето че без да се усетим ви издадохме всичко, което знаем за процеса по аранжиране на маса. Надяваме се, че сме обогатили знанията и общата ви култура, а също и че сме ви вдъхновили да създадете нещо красиво, което да споделите с хората около вас. А ако ви е приятно да четете за всякакви теми, свързани с това как да превърнем дома и кухнята си в мечтаното място, то не се колебайте да хвърлите едно око на блога ни. Там ще откриете всичко това, че дори и повече.

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още