Как да подредим масата за Коледа

Как да подредим масата за Коледа
17 декември 2021

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение. Основна част от подготовката за Коледа е и подходящата трапеза.


Масата за коледния обяд или вечеря се различава от останалите по цветовете и декорациите, съответстващи на духа на празника. За да зарадвате семейството и близките си, трябва да помислите за всеки един детайл от нея. Лесно може да допринесете за коледното настроение, като използвате цветовете на празника и подберете подходящи декорации и аксесоари. Ако искате да научите как подредите масата си за Коледа така, че да създадете приказна и неповторима атмосфера, прочетете нашите съвети и предложения!

Вдъхновения за маса с коледен дух


Има хиляди начини, по които може да декорирате коледната си маса. Добро начало е да прегледате украсата, с която разполагате. Извадете всички коледни принадлежности и кухненски аксесоари, с които разполагате. Потърсете идеи на завършени подредби в интернет и се опитайте да ги пресъздадете в дома си. Когато видите вече готови примери, по-лесно ще разберете от какво имате нужда, за да постигнете желания ефект. Изберете цветовата гама, която ще преобладава на масата. Позволете на коледния дух и въображението ви да ви завладеят напълно и добавете повече цвят и различни шарки! Изберете един основен десен и според него определете кои останали шарки да включите.

Идеи за коледна украса на масата

коледна маса снимана отгоре


Ако нямате възможност или не желаете да инвестирате в скъпа коледна украса, то има много интересни декорации, които може да направите сами, използвайки въображението си. Ако в семейството има малки деца, използвайте тяхната помощ, за да си създадете общо забавление. Ние, от Модерна Маса, ви предлагаме 3 идеи, с които ще впечатлите гостите си и ще демонстрирате своята креативност:

  • Преспапие-солница - Използвайте обикновена прозрачна солница за сол или пипер. Напълнете ¾ от нея със сол. Върху солта сложете малки коледни фигурки, например еленче или Дядо Коледа. Солта ще създаде илюзията за сняг и ще направи солничката ви да изглежда като истинско преспапие!;

  • Ринг от джинджифилови бисквити - Ако сте решили да ползвате салфетки от плат, предлагаме ви страхотен начин за това как да ги оформите! Положете ги върху чинията, сгънати на руло, а отгоре поставете една джинджифилова бисквитка с коледна фигурка - например елха или подарък. Изполвайте форми за сладки, за да получите желаните форми, след което прихванете салфетката към бисквитката с красива панделка. По този начин ще изненадате приятно гостите си още със самото сядане на масата!;

  • Коледна купа за декорация - Лесен начин за създаване на декорация за трапезата е да използвате голяма кристална или стъклена прозрачна купа. Сложете в нея истински шишарки (ако имате възможност ги боядисайте с червен или зелен спрей за допълнителен ефект), пръчици канела и резенчета изсушен портокал. Така ще създадете един интересен аксесоар, който може да се използва за декорация както на масата, така и на други места в дома. Освен че изглежда добре, той има приятен аромат на канела и цитрус - типичните коледни ухания!


купа пълна с шишарки


Елементите на коледната трапеза


Цветовете, с които свързваме Коледа, са червено, сребристо, златисто и зелено. Използвайте ги в подредбата на масата, за да създадете приказен дух и празнично настроение! Всички елементи от коледната трапеза трябва да бъдат внимателно подбрани и цветово координирани, за да се получи завършен вид на масата. Важно е подредбата пред всеки гост да бъде еднаква, затова е най-добре да използвате цели комплекти.

Покривка и салфетки

Коледният обяд или вечеря са идеалният момент да сложите на масата цветна коледна покривка. Почти във всеки дом има поне по една такава, която цяла година търпеливо чака да дойде нейният миг. Съчетайте я с подходящи салфетки, като внимавате да не се получи струпване на прекалено много и различни десени. Ако използвате покривка със шарки и коледни мотиви, изберете едноцветни салфетки, и обратното. 

Ако сте се спрели на салфетки от плат, интересна идея и към ъгълчетата да зашиете малки звънчета. Така всеки път, когато някой вдигне салфетката си ще се чува леко позвъняване, което създава весело настроение. Може също така да се опитате да ги оформите в интересна форма като триъгълник, наподобяващ коледна елха.


коледна маса с покривка


Сервиз и прибори за хранене

Коледните празници със сигурност са подходящия момент да извадите най-любимите си сервизи, които не използвате всеки ден. Празниците са времето, в което искаме да се откъснем от ежедневието и да се възползваме максимално от приповдигнатото настроение. Затова, ако все още нямате луксозен порцеланов сервизи с коледна тематика, сега е моментът да се сдобиете с такъв! Сервизът ще внесе допълнителен празничен вид на вашата маса и ще се впише прекрасно сред останалата украса. Ако пък предпочитате изчистените и елегантни съдове, предлагаме ви да заложите на комплект с по-семпъл дизайн, който ще може да използвате и по други поводи.


Приборите за хранене трябва да си подхождат със сервиза, който сте избрали. Те следва да бъдат добре полирани и излъскани. Както при сервиза, така и при приборите, е хубаво да използвате елементи от един десен, за да няма разминаване в дизайна и всичко да бъде в хармония. Тъй като златното е един от нюансите на празника, златен комплект от прибори за хранене би изглеждал страхотно на празничната трапеза.

Чаши

След като вече сте избрали сервиз и прибори за хранене, време е да помислите и за чашите, които ще използвате. Чашите за вода и безалкохолно трябва задължително да присъстват на масата. По етикет те се поставят от дясната страна на съдовете за хранене, на върха на основния нож. Останалите избирате според вида на алкохола, който ще сервирате. Ако ще предлагате вино, трябва да имате предвид, че чашите са различни според това дали то е бяло, или червено. За да избегнете постоянното разхождане до кухнятя по време на вечерята, поставете на масата кана с вода или безалкохолно, а виното може да поставите в декантер или гарафа.

жена слага чаши на коледна маса

Свещници за маса

По традиция на коледната маса задължително трябва да присъства горяща свещ, тъй като пламъкът ѝ създава допълнителен уют и топлина. Ако масата ви е голяма и има достатъчно място, може да изберете голям свещник с няколко на брой свещи, който да поставите в средата. Ако нямате достатъчно разстояние между чиниите и чашите, използвайте малки свещници за чаени свещички. И двата случая се уверете, че няма опасност от това свещта да падне или восъкът от нея да се разлива върху покривката.

Ястия и десерти на коледната трапеза


Рождество Христово е краят на коледните пости и на този ден вече е позволено да се яде месо, затова и ястията могат да бъдат много по-разнообразни в сравнение с  трапезата на Бъдни вечер. Според избраното меню ще решите и начина, по който ще ги поднесете. Единият вариант е да сервирате на гостите, а другият - да поставите храната в средата на масата и всеки сам да си сипва. Ако изберете втория, всяко ястие трябва да бъде придружено от съответните прибори за сервиране, които гостите да използват, за да могат лесно и удобно да си сипят, без да съществува опасност да покапят внимателно избраната от вас покривка.

По време на вечерята, както и в самия ѝ край, може да предложите разнообразни разядки и мезета. Наредете ги в красиви плата и ги поставете на места, откъдето всеки гост ще може удобно да си взема. Ядките също са добра идея за края на вечерята. Тях може да сложите в разположени на равно разстояние стъклени купи.отрупана коледна маса с ястия


Разбира се, не може да си представим коледната трапеза без подходящ десерт! Идеите за целта са многобройни, а изпълнението им предлага възможност за изява на вашите креативност и въображение. Предлагаме ви някои от най-популярните коледни десерти:

  • Десерт с тиква - През зимата тиквата заема почетно място в българската кухня. Може да я направите печена с мед и орехи, или пък да я използвате като основна съставка в пай или сладкиш;

  • Коледен кекс - Това е един традиционен вариант за завършек на вечерята. Към него може да добавите ябълки или стафиди, или да посипете с пудра захар, която да наподобява сняг;

  • Коледни меденки или курабийки - Любимите сладки на малки и големи носят вкуса на Коледа в себе си и са отличен избор за десерт. Меденките може да изрежете с помощта на коледни форми за сладки, а за курабийките да използвате печати, чрез които да постигнете интересни ефекти. Така лесно ще направите разнообразни дизайни, с които да зарадвате децата на масата, а защо не и възрастните!дъска с коледни сладки на нея и около нея

Независимо от това какво ще поднесете на масата, най-важното нещо е храната да е сготвена с много любов и грижа! Коледа е семеен празник, който събира цялото семейство заедно и припомня колко важни са тези моменти. По време на светлия празник забравете за ежедневните проблеми и просто се отдайте на празничното настроение! А за да ви помогнем да го направите, ние, от Модерна Маса, сме подготвили специална селекция от интересни и висококачествени коледни продукти за вашата маса и кухня, на които сме се постарали да отговарят и изгодни цени! 

С тяхна помощ вие ще може да допълните празничната си трапеза и да внесете неповторимо коледно настроение сред гостите си. Коледната маса заслужава да бъде старателно подредена и всеки елемент от нея да бъде внимателно подбран. Подарете на близките си незабравими моменти около коледната трапеза с помощта на красивите изделия, които предлагаме. Екипът на Модерна Маса ви желае светли коледни и новогодишни празници! 

  

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още