Как да си направим барбекю

Как да си направим барбекю
2 юни 2022

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си. А какво по-хубаво от барбекю вечер с приятели? За да се насладите на преживяването в пълния му блясък, трябва да сте сигурни, че не пропускате нищо в приготовлението и изпълнението. Представяме ви ценни съвети за това как да си направите барбекю на двора, а защо не и на балкона.

 

На каква температура се готвят продуктите

 

Основно правило в готвенето на барбекю е да знаете как да определите подходящата за целта температура. За разлика от електрическите скари барбекюто на дървени въглища не предлага удобен и точен вариант за контрол над температурата. Затова ви съветваме да се научите да я измервате „на ръка“. Събирате смелост и задържате ръката си на около 15 см над скарата. Преценете колко време може да стоите така преди топлината да стане непоносима. Ако започне да ви пари още на втората секунда, значи въглищата са твърде загрети и ще изгорят продуктите. Ако обаче съумеете да я задържите за 5 секунди, тогава градусите за подходящи да пристъпите към готвенето.

 

Първи стъпки в подготовката за барбекю

 

За всички любители и професионалисти в приготвянето на барбекю се предлагат най-различни удобства. Комплектите за барбекю в куфарче съдържат всичко необходимо, като например вилица, щипки, шпатула, шишове и четка за почистване на скарата. След като сте се сдобили с нужните аксесоари, пристъпете към подготовката на барбекюто.

 

С какво и как се разпалва барбекю

 

Съветваме ви да не купувате въглища от близката бензиностанция. Тяхното качество неминуемо ще се отрази на вкуса и аромата на приготвената храна. Използвайте само въглища от цели парчета дърво, а не широко разпространените брикети. Имайте предвид, че брикетите са всъщност пресовани и слепени дървени стърготини. За обработката им понякога се използват смола, лепило или царевично нишесте, които при изгаряне имат по-особен мирис и проникват в храната.

За да разпалите барбекюто, направете няколко топки от вестник и ги подпъхнете между дървените въглища. Запалете хартията и дайте възможност на пламъците да се разпространят навсякъде. Оставете огънят да утихне и въглищата да започнат да тлеят (не печете храна върху горящи въглени, за да не я изгорите).

 

Добавете дървени трески към въглищата

 

За да придадете великолепен аромат на месото и зеленчуците, експертите съветват да добавите към въглищата и дървени трески. Може да издигнете своите готварски умения на по-високо ниво, подбирайки подходящ вид трески за всяко ястие. На риба и свинско месо отиват трески от дъб или орех. А треските от плодни дръвчета придават сладостен аромат на храната, независимо дали е месна или постна.

Друг трик, на който може да разчитате, е треските да се накиснат предварително във вода. Най-добре е да преседят една нощ. След това ги увийте в алуминиево фолио, което надупчете и сложете при въглищата.

 

Не може без марината

 

Това е детайлът, който може да превърне едно добро ястие в изключително. Подгответе марината и оставете месото да престои една нощ в нея. Запазете малко марината и за самото готвене. Нанасяйте я с четчица или с прибор за мариноване. По този начин то ще се запази по-сочно, а ароматният пушек от въглищата ще бъде хванат в капан между месото и тънката глазура, която се получава отгоре.

 

Как да разберете кога месото е готово

 

Пържоли на барбекю

 

Месото е добре да се махне от скарата малко преди да е изпечено напълно. Причината за това е, че то продължава да се готви, известно време след като е свалено от огъня.

Важно е да установите какви са предпочитанията на хората, за които приготвяте месото. Някои го обичат „с кръв“, други нормално изпечено, а трети препечено. Съветваме ви да закупите термометър за месо. Ако това не е възможно към момента, то има и друг начин да прецените готовността на месото. Ето как:

  • Първо проверете степента на изпичане на месото, като внимателно го натиснете с пръст. След това го сравнете с твърдостта на дланта си;
  • Докоснете палеца с показалеца на едната си ръка. С другата натиснете дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото, което готвите, значи то е Rare (Недопечено);

  • Докоснете палеца със средния пръст на едната си ръка. С другата натиснете дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото, което готвите, значи то е Medium Rare (Средно Недопечено);

  • Докоснете палеца със безименния пръст на едната си ръка. С другата натиснете дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата, значи то е Medium (Средно Изпечено);

  • Докоснете палеца с кутрето на едната си ръка. С показалеца на другата натиснете дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата, значи то е Well Done (Добре Изпечено).

 

Особености на газовото барбекю

 

Барбекюто на газ е в пъти по-икономично от тези, работещи на ток или въглища. То разполага с горелка, изработена от неръждаема стомана. За запалването му обикновено се използват природен газ или бутилиран пропан.

Начинът на запалване на барбекюто на газ не се отразява на неговия дизайн. Уредът притежава скара, която е прикачена към подвижна рамка най-често на колелца. Това осигурява мобилност на барбекюто, особено ценна в случаите, когато се налага да го местите, прибирате или изваждате.

 

Какви са предимствата на газовото барбекю

 

  • То загрява изключително бързо и не се налага да го чакате дълго преди да започнете да приготвяте храната.

  • Много по-лесно и точно може да определите подходящата за печене температура. Това ви спестява известни тревоги около това дали месото ще остане сурово, или зеленчуците ще изгорят.

  • Ще ви отнеме 10-15 минути да го почистите с четка за почистване на барбекю. Поддръжката е лесна и бърза с правилните барбекю аксесоари.

 

Как се пече на барбекю с капак

 

Барбекю с капак

 

Независимо дали готвите на газ, дървени въглища или електричество, затварянето на капака е тайната на доброто барбекю и ключът към изпичането на крехко, сочно месо. Няма значение дали печете на ниски, средни или високи температури, оставянето на капака затворен е ключът към успеха.

Основната функция на капака е стабилизиране на температурата вътре в барбекюто. Когато топлината се издига от дъното към горната част на барбекюто, капакът я отразява обратно надолу и така се получава една постоянна топлинна циркулация около месото. По този начин храната се приготвя равномерно, запазва се нейната сочност и великолепен вкус.

 

Електрически барбекюта

 

Електрически барбекюта се предлагат с и без капак. Функцията на капака е да предпазва от мазни пръски и разнасяне на дим по време на готвене. По начало електрически барбекюта са по-малки на размер и са подходящи за готвене за 3-4 деши. Изберете електрическо барбекю с незалепващо покритие, за да не се налага да отлепяте храна от повърхността му.

Барбекюто е незаменим уред, който приготвя сочно и вкусно месо, както и много други неустоими тестени и зеленчукови ястия. В нашия сайт ще откриете всички необходими аксесоари за вашето перфектно барбекю. С тяхна помощ може да сте сигурни, че винаги ще разполагате с нужните прибори близо до вас.

Порцелановите сервизи за хранене са изключително популярни и предпочитани от много хора поради своята красота и изисканост. На пазара съществуват множество видове порцеланови сервизи, които разнообразяват избора и удовлетворяват различните вкусове. В този раздел ще ви представим няколко основни видове порцеланови сервизи за хранене, които ще ви помогнат да определите кой е най-подходящият за вас.

прочети още

Когато става въпрос за избор на сервизи за хранене, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. От разбирането на различните материали до съобразяването със стила на хранене - изборът на правилната посуда за хранене може да допълни ястията ви и да подобри преживяването ви по време на хранене. В тази статия ще ви преведем през целия процес.

прочети още

Чиниите за вечеря са съществена част от всяка трапеза, независимо дали сте домакин на официална вечеря или се наслаждавате на непринудено хранене със семейството си. Изборът на правилните чинии за вечеря може да повиши нивото на подреждане на масата, да подобри стила ви на хранене и да направи храненето още по-приятно.

прочети още

Естетиката играе важна роля за цялостното преживяване по време на хранене, тъй като може да повлияе на настроението и атмосферата в помещението. Външният вид на трапезата, включително цветът на сервизите за хранене, може да даде тон на храненето и да допринесе за цялостната атмосфера.

прочети още

Когато става въпрос за избор на съдове за хранене, е важно да вземете предвид не само естетиката. Макар че стилът със сигурност е фактор, има и редица практически съображения, които могат да повлияят на функционалността и дълготрайността на вашите съдове за хранене.

прочети още

Може да научите много за разнообразните вкусови и ароматни нотки на вината, но никога няма да успеете да им се насладите напълно, ако не знаете кое вино в каква чаша трябва да бъде налято.

прочети още

С настъпването на топлите дни мисълта за прекарване на повече време навън сред природата се оказва неустоима. Чудесен вариант за забавление и споделяне на лятото с близки е организирането на пикник.

прочети още

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами.

прочети още

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още