Всичко за различните видове чаши за вино - по какво се различават, как се държат и как се налива вино в тях

Всичко за различните видове чаши за вино - по какво се различават, как се държат и как се налива вино в тях
25 юли 2022

Може да научите много за разнообразните вкусови и ароматни нотки на вината, но никога няма да успеете да им се насладите напълно, ако не знаете кое вино в каква чаша трябва да бъде налято. Съществуването на различни видове чаши за вино не е някакъв бохемски каприз, а следствие от развитието на науката за вината и начина им на консумиране.


В днешно време производителите на винени чаши обединяват усилия със сомелиерската гилдия, за да създадат съвършените винени чаши. Всеки модел чаша е внимателно изработена с цел да акцентира върху качествата на виното, за което е предназначена. В зависимост от височината, широчината на отвора и вътрешното пространство на всяка чаша винената напитка може да се открои с безценния си букет от характерни вкусове и великолепни аромати.


В следващите редове ще се запознаете с това:

  • каква е кратката история на винените чаши;
  • как да разпознаете различните видове чаши за вино;
  • как се държат правилно винените чаши;
  • как се налива вино;
  • как да консумираме виното.

Кратка история на винените чаши


Най-ранните чаши за вино са изработвани от сребро и керамика и са били използвани от римляните през III век. Стъклената чаша за вино, която познаваме днес (с тумбеста купа и тънка дръжка), се среща за първи път във Венеция в началото на XIII век, където са съсредоточени някои от най-добрите производители на стъкло.


Едва през XX век Клаус Ридел отбелязва връзката между вкуса на виното и формата на чашата за вино. Самият той е създател на серия чаши, проектирани да разкриват характера на виното. Оттогава чашата за вино еволюира непрестанно, за да отговори на изискванията съвременните вина.

Видове чаши за вино


Съществуват много разновидности на винени чаши, като основните им отличителни признаци са продиктувани от типа вино, което се налива в тях. Подготвихме за вас виртуален открит урок по темата за различните видове чаши за вино. Да започваме!

Чаши за бяло вино и розе

За консумацията на бяло вино и розе се използват едни и същи тип винени чаши, заради сходните характеристики и поведение на вината. Чашите са по-тесни, сравнени с тези за червено вино, и имат U-образна форма (тип лале), с която се цели запазване на меките флорални аромати и ниската температура на напитката.

Съществуват два основни вида чаши за бяло вино и розе.

Чаши за вина с висока киселинност

Чашите са характерни с по-малка си купа. Дизайнът им позволява на леките вината да изразят по-отчетливо своята киселинност. Подходящи за консумиране в такъв тип елегантни чаши са вината Сувиньон Блан, сухи Ризлинги и розета.

Чаши за вина с плътно тяло

Вината с плътно тяло отделят по-наситени аромати и вкусове, които се развиват чудесно в чаши с по-кръгла купа и широк отвор. Този тип чаши са подходящи са вино като Шардоне.

Чаши за червено вино


хора се чукат с червено вино


Чашите за червено вино са с по-широки купи от тези за бяло вино. Характерната им форма позволява по-голямо количество кислород да си взаимодейства с виното. Това помага за омекотяване на сложните аромати и танини в червеното вино.

Основните два вида чаши, подходящи за консумация на червено вино, са:

Чаша Бордо

Тази висока чаша е създадена да разкрие величествения вкус на смели и плътни вина като Каберне Сувиньно, Каберне Франк, Мерло, Сира, Малбек и различни бленводе на Бордо. Купата на този вид чаша не е много широка. Височината на чашата създава повече пространство между виното и носа, осигурявайки достатъчно пространство за изпаряването на етанола. Това позволява да се насладите на аромата на виното, без да вдишвате излишно количество алкохолни изпарения.

Чаша Бургунд

Широките и тумбести винени чаши са подходящи за леки и деликатни червени вина. Голямата, но ниска купа на чашата позволява на ароматите да се наситят и при отпиване да усетите истинска експлозия от вкусове и великолепни нотки. Сервирайте Пино Ноар в този тип чаша и ще останете зашеметени.

 

Чаши за пенливи вина

Два са основните видове чаши, подходящи за сервиране на пенливи вина.

 

Чаши тип „флейта“

„Флейтите“ са високи и тънки чаши. Тази им форма позволява на пенливите вина като Шампанско и Просеко да запазят своята газираност за по-дълго време. Освен това създават и чудесен визуален ефект, тъй като в тях балончетата на напитката непрестанно се движат и издигат нагоре.

Чаши тип купа

Този тип класически чаши са особено популярни в началото на XX век. Спомнете си кадри от филма „Великия Гетсби“ или снимки от бляскави бурлеск шоута. По принцип тези чаши са по-скоро ефектни, отколкото практични. В тях пенливите вина бързо губят своята газираност, затова е добре да консумирате питието си бързо. Чашите тип купа са предпочитани най-вече за сервиране на коктейли.

Чаши за десертни вина

Десертните вина се характеризират с известна сладост и имат по-високо алкохолно съдържание. Това налага чашата за този тип вина да е значително по-малка от останалите. По този начин напитката се сервира в по-малки и безопасни количества.

 

Чашите за десертно вино също се предлагат в две известни форми: чаша за портвайн и чаша за шери. Чашите за портвайн са достатъчно ниски, за да поддържат ароматите силни, като същевременно оставят достатъчно място за завихряне и отваряне на вкусовете. Тесният дизайн на чашата за шери насочва виното право към задната част на небцето ви, за да балансира сладостта му.

Как се държи чаша за вино


жена държи чаша бяло вино


Общото правило гласи, че винена чаша се държи за най-долната част на тънкото столче. Причината за това е твърде логична - ако държите чашата за основата (купата), в която се намира виното, то телесната топлина на пръстите ви ще затопли напитката. Това е особено пагубно за всяко розе, бяло или пенливо вино, които се сервират изстудени. Колкото по-дълго запазят своята хладка температура, толкова по-свежи, ароматни и вкусни ще останат.

 

Червеното вино също може да загуби част от разкоша си, ако бъде затоплено. По традиция червените вина се поднасят на малко по-ниска от стайната температура, като всяко излишно затопляне на напитката води до понижаване на качествата ѝ.


Когато държите чашата за долната част на столчето, имате повече контрол върху развъртането ѝ. Добре познатото завихряне на виното не е практика само за експертни сомелиери. То позволява на всеки ценител (професионалист или любител) да усети по-добре аромата на виното, което консумира.

Още за качествата на различните видове чаши за вино

 

Съветът ни е да избирате напълно прозрачни стъклени чаши за консумацията на вино. Колкото по-тънка и прозрачна е чашата, толкова по-ясно ще виждате виното - неговият цвят, оттенъци и бистрота. Визуалната наслада е също толкова важна част от консумацията на вино.

 

Все по-разчупени, модерни, цветни и матови винени чаши заливат пазара напоследък. Те са по-скоро атрактивни, отколкото практични. Това не означава, че ако ви харесват, не може да разнообразите колекцията си от чаши. Изборът на такъв тип чаши за вино е богат и блазни окото на всеки ценител.

 

Как се налива вино

 

Количеството вино в чашата не трябва да надвишава 150 мл. Това е и причината чашата никога да не се препълва - по-малко вино, повече място в чашата, за да диша то.

 

При винени дегустации се налива количество от 50 – 60 мл, което позволява на дегустиращия да оцени виното, без да се разхищава излишно количество от напитката.

 

Десертните вина често се сервират в разливания от 60 мл, поради сладостта и високото съдържание на алкохол и захар в тях.

 

Декантирайте виното преди да го налеете по чашите

 

Декантирането представлява първоначално преливане на виното в отделен съд, т.нар. декантер. Процесът всъщност допринася за изпълването на напитката с кислород. Тази проста стъпка оксидира първоначално резливия аромат и го разпада на по-леки елементи. Също така намалява концентрацията на определени киселини и танини, карайки виното да има по-мек вкус.

Изберете декантер, чийто дизайн ви допада най-много. Все пак имайте предвид, че той трябва да се пълни лесно и да не затруднява наливането по чашите. От особено значение е и възможността за лесно измиване.

Как да консумираме виното


жена слага чаши за вино на подредена маса


От особена важност за пълната наслада от консумацията на дадено вино е уцелването на подходящата температура. По правило розетата, белите и пенливи вина се поднасят леко изстудени, а червените на малко по-ниска от стайната температура.

Ако забележите, че на виното ви му липсва аромат или има кисел вкус, то най-вероятно е изстудено повече от необходимото. Това е често срещан проблем при белите вина, съхранявани във фризер или хладилна камера. За да стоплите леко напитката, сложете ръце около тумбестата част на чашата, за да повлияете на градусите посредством телесна си температура.

В случай, че ароматът „изгаря“ носа ви или ухае твърде остро, вероятно виното е по-топло от нужното. Това касае най-вече червените вина, които се съхраняват на твърде топло място. В такъв случай сложете бутилката за 15 минути в хладилник и я охладете леко.

Прочетете статията ни Как и с какво се сервира червено вино?, за да научите повече тънкости, касаещи консумацията на тази класическа напитка.

С кои храни се съчетават най-добре вината

 

Белите вина и розетата традиционни се съчетават добре с леки ястия с кадифени сметанови сосове и морски дарове. Червените вина се консумират с червени меса и мазни риби като сьомга. И двата вида вино са чудесна компания на различни видове сирена и ядки.

 

Пенливите вина като шампанско и просеко развиват вкусовете в комбинация с плодове и десерти. Десертните вина от своя страна е препоръчително да се консумират самостоятелно.

Вече знаете какви са различните видове чаши за вино и защо тяхната разновидност е от съществено значение за консумацията на вино. Сигурни сме, че още на следващото събиране с приятели ще демонстрирате новите си познания относно виното и неговото сервиране.

 

За повече интересни статии на тема организиране на приятни събития и етикет на масата четете нашия блог.

Естетиката играе важна роля за цялостното преживяване по време на хранене, тъй като може да повлияе на настроението и атмосферата в помещението. Външният вид на трапезата, включително цветът на сервизите за хранене, може да даде тон на храненето и да допринесе за цялостната атмосфера.

прочети още

Когато става въпрос за избор на съдове за хранене, е важно да вземете предвид не само естетиката. Макар че стилът със сигурност е фактор, има и редица практически съображения, които могат да повлияят на функционалността и дълготрайността на вашите съдове за хранене.

прочети още

С настъпването на топлите дни мисълта за прекарване на повече време навън сред природата се оказва неустоима. Чудесен вариант за забавление и споделяне на лятото с близки е организирането на пикник.

прочети още

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си.

прочети още

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами.

прочети още

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още