Видове чаши - коя за какво се използва?

Видове чаши - коя за какво се използва?
2 юни 2022

С подходящата чаша можем да увеличим насладата от всяка напитка. Красивите и качествени чаши допринасят за доброто преживяване, независимо дали сме си вкъщи, или в заведение, с приятели или сами. В тази статия предстои да ви разкажем за това кои са основните видове чаши, които се използват в ежедневието. Нека заедно отдадем полагащото се внимание на този трапезен аксесоар, който доставя посланието на виното, на уискито или дори на чистата и свежа вода.

 

Видове чаши за вода и безалкохолно

 

Лесно разпознаваема, чашата за вода и безалкохолно е универсална и предпочитана не само у дома, но и в заведения. В нея могат да се сервират и напитки, които изискват добавяне на повече лед. Чашата за безалкохолно е стандарт за различни шейкове, смутита, както и за много коктейли като Мохито и Харвей Уолбангър. Съвместимостта ѝ е между 240 - 330 мл и се среща в най-разнообразни форми и цветове.

 

Двустенни чаши

 

Изработката на двустенните чаши е изключително характерна, заради двете термоустойчиви стени, създаващи изолационен ефект. Този тип чаши изолират напитката и поддържат температурата ѝ максимално дълго време. Веднага щом ги напълните с желаното питие, се създава красив визуален ефект. Използвайте ги за кафе, чай, уиски или студени напитки. Тънкостенното стъкло ще запази свежестта на течността, за да може да се наслаждавате на наситения вкус и аромат до последната глътка. Хубавото при този вид чаши е, че може да ги държите с ръка без риск от изгаряне.

 

Видове чаши за алкохол

 

Алкохолните напитки са неизменна част от ежедневието на човек и се консумират не само по време на хранене, но и самостоятелно. Те могат да ободряват или отпускат, да впечатляват с наситени вкусове и да създават чудесно настроение. За да подчертаем качествата на питието, е необходимо да познаваме разнообразието от видове чаши за алкохол и тяхното предназначение.

 

Чаши за вино

 

Обичате хубавото вино, но не разбирате защо има толкова много видове чаши за него? Чашите за вино се използват още от древни времена. Златните и сребърни съдове за пиене постепенно били изоставени за сметка на стъклените, които често били толкова скъпи, колкото и тези от скъпоценен метал. Може да разберете повече за чашите за вино в статията на Модерна Маса.

 

Чаши за червено вино

 

Сипване на червено вино в чаша за червено вино на черен фон

 

Какво по-хубаво от това да изпиете една чаша червено вино след дългия работен ден. За червените вина най-подходящи са големите чаши с кръгла форма на тялото и с широк отвор. По правило виното трябва да влезе в контакт с въздуха, а това изисква да е налято в чаша с по-голяма площ. По този начин ароматите и вкуса му могат да се развият и освободят напълно.

 

Чашите за червено вино могат да бъдат:

  • С високо столче и с тяло, наподобяваща отворено лале. Вино с пикантни нотки би се развило великолепно, налято в подобен вид чаши;

  • В стил „Бордо”, които са с по-тесен отвор и са по-високи от стандартните. Подходящи са за почти всеки тип червено вино, независимо дали е пълноценно или младо;

  • В стил „Бургундско”, които се характеризират с високо столче и широко тяло. Те са чудесни за „завъртане“ на виното, от което следва да се освободят всички негови елегантни аромати.

 

Чашите за бяло вино

 

Чашите за бяло вино се различават от тези за червено, като основните им характеристики са насочени към това да запазват виното добре охладено. Чаши с по-широко тяло и голям отвор са предназначени за младите бели вина, а издължените и високи чаши за зрелите.

Винаги пълнете винената чаша до една трета от обема ѝ. Важно е да оставите място за разгръщане на ароматите на виното, които се освобождават при всяко разклащане на чашата. Колкото по-малко алкохолна течност има в чашата, толкова по-добре може да се наклони под ъгъл от 45 градуса, което ще ви позволи да оцените великолепния цвят на виното.

 

Кристални чаши

 

Кристалните чаши, които предлага чешката марка Bohemia, са класика в жанра - изтънчени, с високо качество и подходящи за всякакви събития. Чашите от кристал се славят със силна структура и елегантен външен вид. Те са предпочитан модел за класически питиета като виното и шампанското.

За да се получи кристал, към стъклото се добавя известен процент минерално съдържание, което може да дойде от цинк, олово, титаниеви оксиди и пр. Кристалът се обработва лесно и позволява извайването на великолепни чаши с тънък и гладък ръб. Характерно за кристалните чаши е тяхната звънкост и красота при пречупване на светлината.

 

Чаши за уиски

 

Две чаши за уиски, пълни с уиски и лед

В продължение на векове чашите за уиски са били изработвани от дърво. Приличали са на малки купички с дръжки, в които се наливала по глътка-две шотландско уиски. Quaich било името на този тип чаши, което в превод означава просто чаша. От 1500 г. майсторите започват да разнообразяват стила на чашите за уиски - забелязват се промени във формата на съда и неговите дръжки. Към украсата им се добавя различна по цвят дървесина, а също и сребро и мед.

В дизайна на съвременните чаши за уиски се е запазил единствено по-широкия отвор на първоизточника quaich. Целта е да се създаде условие за по-добро разнасяне на аромата на питието. Днес може да избирате измежду по-тежки или по-леки чаши за уиски, такива с прави или заоблени стени, с геометрична или флорална форма, наподобяваща винените чаши. Чашите за уиски са разнообразни, съобразени с вкуса и предпочитанията на консумиращите.

 

Чаши за шампанско

 

Четири чаши шампанско на фона на ресторант и парти

 

Шампанското е прието да се сервира във тесни чаши с форма на издължено лале. Визуалното наслаждение от мехурчетата, отличаващи пенливите от тихите вина, се засилва от височината на чашата. Чашите за шампанско не се държат за тумбестата основа, за да не се стопля напитката. Столчето е мястото, където трябва да се държи чашата.

Съществуват два вида класически чаши за шампанско - във формата на флейта и на купа. Първите са тънки и издължени, с тесен отвор, а вторите с форма на плитка купичка с широк отвор.

 

Чаши за бира

 

Бирата е нискоалкохолна напитка, която се съчетава чудесно с различни видове студени предястия и топли ястия. Чашите за бира имат запомняща се структура и форма, която не е характерна за нито една друга чаша за алкохолно питие. Смята се, че едни от най-добрите чаши за бира са Snifters, Sampling, Yard и Novelty, заради съвършения си дизайн, благодарение на който се подобрява миризмата и вкусът на бирата.

 

Чаши за коктейл

 

Четири коктейл чаши с малинки във всяка

 

В зависимост от коктейлите, за които са предназначени, коктейлните чаши са най-разнообразни. Така например, чашите за мартини са високи и със столче, докато чашите, в които се правят коктейли с водка, са подобни на тези за безалкохолно.

Чашата за коктейл винаги е звездата в един бар - в нея се сервират едни от най-харесваните коктейли като мартини и други прецедени аперитивни коктейли. Този тип чаши се охлаждат предварително, като по време на наливане и консумация на коктейла не се слага допълнително лед. Високото ѝ столче предпазва коктейла от затопляне, а формата ѝ предразполага към максимално удоволствие при отпиване.

В нашия сайт ще откриете голямо разнообразие от модерни и класически модели чаши за алкохолни и безалкохолни напитки. За изисканост и стил на трапезата изберете най-подходящия сет за вас.

Слънцето грее силно, навън е топло, а вечерите донасят така жадуваната прохлада. Това може да значи само едно – барбекю сезонът е в разгара си.

прочети още

Когато говорим за етикет за поведение на маса, обикновено в съзнанието ни изникват образци от френската аристократична прослойка. Кралското съсловие на Версай и неговата величествена кокетка Мария Антоанета сякаш са се превърнали в еталон за изисканост и съвършен етикет.

прочети още

Голяма част от хората по света предпочитат кафето като първа напитка за деня. Това се дължи на две неща - невероятния му вкус и високото съдържание на кофеин, което мигновено ободрява.

прочети още

Организирате елегантна вечеря за свои близки и искате тя да остави у тях усещане за уют, комфорт и естетическа наслада. Светлината около масата е мека и предразполагаща към разговори, храната, която сте приготвили, ухае божествено, а бутилката вино очаква да бъде отворена и разлята по чашите.

прочети още

Погледнем ли назад през вековете, ще видим, че червеното вино е наричано „напитка на боговете“. Особено силен е бил и продължава да бъде култът към виното в Средиземноморието, където гроздето и традициите в обработката му са културен символ и гордост за много народи.

прочети още

Бъдни вечер е един от най-обичаните и чакани празници във всеки християнски дом. Затова подготовката за него започва още от ноември месец, когато украсяваме къщата си и избираме коледни подаръци.

прочети още

Нова година наближава и е време да помислите за това как ще отпразнувате нейното настъпване! Поверията гласят, че както те завари тя, така ще ти върви и през цялата година, така че се постарайте да я посрещнете с усмивки и добро настроение!

прочети още

Коледа е най-светлият християнски празник, любим на малки и големи. С настъпването на месец декември и появата на коледната украса, елхите и лампичките, се появява и дългоочакваното празнично настроение.

прочети още

Ако винаги сте искали да се радвате на красиво подредена маса, но и идея сте нямали как да я аранжирате и декорирате, значи сте попаднали на правилното място.

прочети още

Съвременната кухнята обикновено стои в центъра на цялото домакинство. На нея отдавна не гледаме само като на място, където да си приготвим храната. Дори ако не сме заклети кулинари, със сигурност бихме изпитвали удоволствие от...

прочети още

Aко сте решили да се обзаведете с нови прибори е добре да знаете за какво да внимаваме и как да разберете колко са качествени.

прочети още

Няколко ценни идеи как да декорирате трапезата у дома и да направите дните вкъщи още по-приятни.

прочети още

Истинско удовлетворение е когато хладилникът у дома е добре организиран. Готвенето се превръща в наслада, ако лесно намираме всичко, което ни е необходимо за нашите ястия.

прочети още

Всяка напитка се нуждае от своята чаша, която да представи вкусовите и достойнствата ѝ по най-добрия и изразителен начин.

прочети още

За да изберем подходящи сервизи за хранене и да се насладим на хубава вечеря, трябва да съблюдаваме следните важни неща.

прочети още

Бихте ли искали да подредите кухнята и трапезарията си със стил, без да изхарчите за това заплатата си? Има решение! Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

Интересни идеи, с който да придадете елегантен стил на коледната трапеза

прочети още

В навечерието на Новата 2020 - та година нашето желание е да зарадваме Вас – нашите клиентите с красив подарък, който да сложите с гордост на празничната си трапеза.

прочети още

Независимо дали се грижите за ежедневни или официални вечери, комплектите от прибори и чинии е инвестиция, която си струва да се обмисли

прочети още

Предлагаме ви няколко съвета как да декорирате масата в модерен стил

прочети още

Envisio е колекция, вдъхновена от последните технологични тенденции и съвременните представи за стил и дизайн.

прочети още

Идея за вкусен, лек и полезен обяд.

прочети още

Диня и просеко за един коктейл, който е истинска наслада.

прочети още

Италианската компания Bormioli Rocco произвежда стъкло от 1825 г. и знае всичко за този прекрасен материал. Той е инертен, хигиеничен и екологично устойчив!

прочети още

Разгледайте интересните идеи предлагани от Модерна Маса за декорация на вашата кухня в индустриален стил.

прочети още

Тази закуска е чудесна алтернатива за сутрините, в които нямате много време да закусвате вкъщи.

прочети още

Украсете стъкленото бурканче Quattro Stagioni 500 мл - амфора за деня на жената.

прочети още

Серията Frigoverre на италианския производител Bormioli Rocco e вечна, но има някои съвети за съхранение, които са важни.

прочети още